Hoe manage je de groei van je eigen carrière?

Hoe manage je de groei van je eigen carrière?

Daar was ze, uit het niets, op de radio. De verslaggever vroeg wat ze het allermoeilijkste vond aan haar werk. “Leidinggeven aan mijn vroegere collega’s,” zei het kersverse afdelingshoofd van het ziekenhuis. Herken je dat? Ben jij ook iemand die is doorgegroeid vanuit zijn of haar bestaande functie? Of ben je nog niet zover? Wat je carrièrestatus ook is, we hebben 7 tips voor groei in je loopbaan.

1. Luister goed, blijf kijken en durf te vragen
Wie weet wat er binnen een organisatie speelt, ziet ook sneller mogelijkheden en kansen voor zichzelf. Dat begint met eerst goed naar jezelf te luisteren: wat past bij jou en wat wil je? Zie je een kans - iemand die weggaat, een nieuwe functie of een eigen idee waarmee je de organisatie kunt helpen – vraag het gewoon aan de mensen die in je geloven en je verder willen helpen. Hoe je die vindt? Bouw hiervoor aan je persoonlijke netwerk binnen en buiten de organisatie. 

2. Bouw en onderhoud je netwerk
Niet aanpappen omdat je zo graag wilt aanpappen, maar zoek beroepsmatige en inhoudelijke connecties met collega’s om je heen. Ook voor medewerkers hogerop in de hiërarchie. Bouw dus aan banden, waaraan je misschien wel je hele leven iets kunt hebben. Iedere connectie kan namelijk nieuwe kansen betekenen. Hoe vaak hoor je het niet om je heen, dat iemand een baan kreeg aangeboden van een oud-collega die hij of zij soms nog kende van een stage.

3. Bereid je voortdurend voor op een nieuw avontuur en een nieuwe stap
Met andere woorden school jezelf in de praktijk met vaardigheden die je nog niet had. Kijk om je heen hoe het niet moet en pik die dingen op die je wel goed vindt. Welke leidinggevende doet het naar jouw idee briljant en wie is niet te volgen? Toon ook voortdurend initiatief en laat mensen weten wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Zo kun je dingen gaan doen en leren. Fouten maken hoort daarbij. Trouwens; krijg je geen ruimte om nieuwe dingen uit te proberen (& fouten te maken), dan is het verstandig om deze ruimte zo snel mogelijk op te zoeken bij je huidige werkgever. Doe je dat niet, dan loop je een doodlopende straat van je carrière in.

4. Houd focus op je eigen baan
Als je nieuwsgierig bent naar nieuwe ontwikkelingen voor je loopbaan, bestaat het gevaar dat je je te veel laat afleiden van de verantwoordelijkheden in je huidig functie. Dat is niet handig. Als je te veel naar voren kijkt, struikel je over iets simpels. Een veel gemaakte fout is, dat een baan wordt gezien als de tactische opstap naar een volgende carrièrekans, zonder eerst te genieten van de job zelf.

5. Van flexibel zijn groei je sneller dan van hard werken
Hoe vaak hoor je het niet om je heen: ik ben zo druk, ik werk te hard en maak te veel uren. Natuurlijk is het belangrijk om je werk met passie en toewijding te doen, maar het draait om het eindproduct: welke kwaliteit lever je? Onderaan de streep is niemand geïnteresseerd, hoeveel tijd je werk je heeft gekost. Veel belangrijker dan veel uren maken, is een flexibele werkhouding en het vermogen te vernieuwen, veranderen en te leren. 

6. Je baan houdt niet op als je vrije tijd hebt
Haal inspiratie voor je werk niet alleen uit je werk. Sta open voor nieuwe impulsen uit artikelen die je leest, een programma dat je op televisie ziet, een gesprek, een gebeurtenis of ontmoeting. Zelfs op momenten dat je vakantie viert, sport of op een andere manier ontspant, kun je inspiratie opdoen voor je werk.

7. Vier mee (als er iets te vieren valt)
Trek je niet terug achter stapels werk als er een feestje is op het werk. Dat is overigens iets anders dan bij elke borrel compleet losgaan. ‘Never be a fool at your own party,’ is een Brits gezegde, dat je in alle voorkomende gevallen als leidraad kunt gebruiken. Maar onttrek je er ook niet aan, dat begrijpen mensen niet, je sluit je buiten. Bovendien leer je op een goed feestje je collega’s heel anders kennen.