Het zelfinterview. Ontdek je talent

Het zelfinterview. Ontdek je talent

Waar ben je werkelijk goed in? Waar krijg je echt energie van? En hoeveel procent van je talenten benut je in je huidige werk? Past dat eigenlijk nog steeds bij je? Met deze 5 vragen leer je razendsnel je talenten ontdekken. Pak een vel papier. Ga even zitten en interview jezelf.

Vraag 1: Waar raak je niet over uitgepraat?

Wat houd je echt bezig en waarover kun je uren praten, dagen zelfs? Over welke onderwerpen gaat dat? Waarvan zeggen vrienden, familie of kennissen regelmatig ‘oké, nu weten we het wel’. Heb je van dit soort momenten? Iets waar je niet over uitgepraat raakt en de tijd door vergeet?

Vraag 2: Wanneer vragen ze om jouw hulp?

De mensen om je heen zien vaak beter waar je talenten liggen dan jezelf. Ga maar na. Wanneer vragen ze jouw hulp. Kun je dat benoemen? Vragen ze je bijvoorbeeld om iets te repareren? Of word je gevraagd om te helpen met de aanschaf van die nieuwe auto? Kritisch te kijken naar een plan? Of ‘gewoon’ naar ze te luisteren? Bekijk jezelf eens door hun bril.

Vraag 3: Welke dingen gaan je makkelijk af?

Wat doe jij met twee vingers in je neus? En wat kost je geen enkele moeite? Vaak wordt de denkfout gemaakt dat de dingen die jij makkelijk vindt, ook door anderen als makkelijk worden ervaren. Dat wat voor jou vanzelfsprekend is, is misschien voor iemand anders heel ingewikkeld. Het kan om alles gaan, van het geven van presentaties tot structuur aanbrengen. Van motiveren tot kritisch analyseren. Talenten verschillen, en ook de gave voor small talk is een talent.

Vraag 4: Hoe zien anderen jou?

Je belangrijkste talenten zie je vaak over het hoofd. Je bent zó op zoek naar uitzonderlijke talenten, dat je daarmee het enorme potentieel dat je al in je hebt vergeet. Een soort ongebruikte bron van talent dus! Vraag mensen die je kent eens naar welke talenten zij bij jou zien. Vraag daarop door: wanneer zien ze dat? Wat doe je dan precies? Wat waarderen zij in dat talent? Haal de bergen aan talenten naar binnen. Naast de geweldige uitkomst, geeft dit ook nog eens een gigantische boost positieve energie. Help je vrienden op weg door ze alleen te vragen naar je talenten en er geen ‘maar-zinnetjes’ achter te plakken.

Vraag 5: Waar heb je wel aan gedacht, maar niet opgeschreven?

Lekker belangrijk. Dat vindt toch helemaal niemand interessant. We maken onszelf vaak onbewust kleiner dan we zijn. Dus rest de vraag, zijn er dingen waaraan je wel hebt gedacht, maar die je niet hebt opgeschreven? Gun jezelf de ruimte echt alles op te schrijven. Prioriteiten aanbrengen komt later wel.

Hoe zet je succesvol de vervolgstappen?

Welke talenten zijn voor jou de belangrijkste? Van welke krijg je een lach op je gezicht en hoe kun je die meer inzetten? Nu komt de belangrijkste stap: wat ga je met de antwoorden doen? Hoe zorg je ervoor dat je jouw talenten gaat inzetten in een (nieuwe) baan in de zorg, in het onderwijs of in de overheid? Ons voorstel: zet de volgende stap door contact op te nemen met een recruiter van Maandag® om van gedachten te wisselen over je vervolgstap.

Heb jij werklust, houd jij van aanpakken en bruis je van de energie? Bekijk onze vacatures of neem contact op met een vestiging in de buurt