Het houvast van rituelen

Het houvast van rituelen

Is het een gewoonte, bijgeloof of een ritueel? Mensen die hun inspiratie vinden door dagelijks op vaste tijdstippen eenzelfde handeling te verrichten. Sommige starten elke dag met een flinke kop koffie. Anderen doen ’s ochtends een sportieve workout of kiezen juist voor een lunchwandeling. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is een ritueel. De routine geeft structuur aan wat je doet. Het zorgt vaak voor energie en innerlijke rust. Zo helpt het bij het maken van keuzes, het voorkomen van uitstel en zelfs tot het leveren van creatieve prestaties.

Ook beroemde wereldburgers houden er typische rituelen op na. Deze gewoontes hebben zij om hun (werk)dag beter te maken. 

Barack Obama oefent elke dag zijn lichaam (45 minuten)
Voor Barack Obama is 45 minuten sporten heilig. Wat er ook gebeurt of waar hij ook is, er is geen dag waarin hij geen driekwartier traint. In interviews zegt Obama zelfs dat wanneer hij een dag overslaat, die dag minder productief is.

Voor Mark Zuckerberg niks anders dan grijze T-shirts
Van Mark Zuckerberg is bekend dat hij het liefst een grijs T-shirt draagt. Elke dag. Alleen voor bijzondere gelegenheden maakt hij een uitzondering. Waarom eigenlijk? Op deze manier hoeft hij ‘s morgens vroeg zo min mogelijk keuzes te maken en kan hij stipt om 6 uur aan de slag.

Steve Jobs van Apple stelde zich elke dag dezelfde vraag
Toen Apple-baas Steve Jobs nog leefde stond hij elke ochtend voor de spiegel en stelde zichzelf de vraag: ‘Als vandaag de laatste dag van mijn leven is, wil ik dan doen wat ik van plan was?’ Wanneer zijn antwoord nee was, wist hij dat iets moest veranderen. En dat deed hij dan ook.

Humberto Tan handelt zijn ochtendritueel altijd in 8 minuten af
Humberto Tan doet er alles aan om op tijd klaar te zijn voor zijn werkdag. Opstaan, ontbijten, douchen, aankleden et cetera binnen acht minuten tijd. Dit vertelde Tan in 2011 aan programmamaker Valerio Zeno. Hij dwingt zichzelf om zijn ochtendritueel in dit korte tijdsbestek te voltooien, zodat hij zo lang mogelijk kan uitslapen zonder te laat te komen.

Heb jij een ritueel waar je veel waarde aan hecht? Deel ze met ons in de comment box.

Krijg jij geen genoeg van rituelen? De Wereld Draait Door heeft deze boekentip voor je. In dit boek lees je over de dagelijkse rituelen van kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatievelingen.