Heb jij een superbaas? Doe de check.

Heb jij een superbaas? Doe de check.
Niet alleen je werkzaamheden en collega’s zijn bepalend voor jouw werkplezier; ook je leidinggevende speelt een grote rol. Wat maakt een baas nou een superbaas? Wij zetten het voor je op een rij. Een goede baas…
… geeft je de ruimte
Wil je iets nieuws proberen of je functie op een andere manier invullen? Een fijne baas is flexibel en beweegt met je mee. Hij of zij heeft vertrouwen in jouw aanpak, ook als het niet gelijk goed gaat.
 
… investeert in jouw ontwikkeling
Van het volgen van een opleiding tot het meelopen op een andere afdeling: een goede baas vindt het belangrijk dat jij jouw talenten blijft ontdekken en ontwikkelen.
 
... kan omgaan met kritiek en geeft fouten toe
Staat jouw leidinggevende open voor opbouwende kritiek? Deinst je manager er niet voor terug om fouten toe te geven en genomen beslissingen terug te draaien? Gefeliciteerd, dan lijkt het erop dat jij een superbaas hebt.
 
… daagt je uit
Achteroverleunen omdat je ‘het kunstje wel kent’, is er niet bij met een goede baas aan het roer. Hij of zij ziet wat jij kunt en daagt je uit door je andere werkzaamheden of projecten te laten doen.
 
… staat achter je
Of je nou een akkefietje hebt met een cliënt of een meningsverschil met een opdrachtgever: een fijne manager ‘has your back’ en helpt je om er op een professionele manier uit te komen. Ook als de ‘fout’ bij jou ligt, valt hij of zij je niet af.
 
… beschermt je tegen jezelf
Werk jij elke dag flink over of zit je duidelijk niet lekker in je vel? Dan wacht een superbaas niet totdat jij aan de bel trekt, maar grijpt hij of zij zelf in. Want aan jouw gezondheid wordt waarde gehecht.
 
… is complimenteus
Niets fijner dan een welgemeend compliment krijgen als je keihard hebt gewerkt aan een project of een mooi resultaat hebt behaald. Een sympathieke leidinggevende begrijpt dat en deelt regelmatig een pluim uit.
 
… viert successen
Met hard werken is niets mis, maar een fijne manager staat ook stil bij voortgang die geboekt is of successen die worden behaald. Groot én klein.
 
… geeft duidelijkheid
Een superbaas durft te zeggen waar het op staat. Ook als hij of zij minder goed nieuws heeft over jouw functioneren of de organisatie wordt er niet omheen gedraaid.