Heb je plezier in je werk

Heb je plezier in je werk?

Met deze 10 vragen geef je je werkplezier een cijfer. Houd de antwoorden eenvoudig ook al zullen er soms nuances te maken zijn. Je kunt kiezen uit een 'ja' (:)) 'nee' (:() of ‘soms’ (:|, net niet)

1. Lever je met je werk een bijdrage aan wat jij belangrijk vindt?
Heeft je werk betekenis voor andere mensen? Anders gezegd: worden je maatschappelijke en materiële behoeften ermee ingevuld? Geeft het je voldoende vrijheid en onafhankelijkheid?

Ja = een 10
Twijfel = een 5
Nee = een 0  

2. Ga je met plezier naar je werk?
Als je met een ja kunt antwoorden, dan gaat het als vanzelf. Eigenlijk voelt werken helemaal niet als werken, maar als een mooie avontuurlijke dag. Je krijgt er kracht van in plaats van dat het je energie kost. 

Ja = een 10
Twijfel = een 5
Nee = een 0 

3. Ervaar je stress op je werk?
Je hebt positieve en negatieve stress. Een beetje positieve stress (spanning) heb je als mens nodig en zorgt voor focus. Negatieve stress is slecht voor een mens en krijg je onder meer van taken die je niet aankunt (niet leuk vindt of een combinatie van beiden), onduidelijkheid rondom jouw baan en functioneren of invloeden van buitenaf (thuissituatie, geldzorgen…) 

Ja (voor positieve stress) = een 10
Twijfel = een 5
Ja (voor negatieve stress) = een 0 

 4. Kun je jouw ideeën kwijt?
Als je kansen ziet om je werk te verbeteren en men geeft je de ruimte om die ideeën in te brengen, dan verhoogt dat de betrokkenheid. Je hebt invloed, wordt gehoord. Hoe meer, hoe beter voor een mens.

Ja = een 10
Twijfel = een 5
Nee = een 0  

5. Krijg je voldoende verantwoordelijkheid?
Heb je taken en plichten die men jou toevertrouwt om ze tot een goed einde te brengen? Verantwoordelijkheid zorgt voor het gewicht van je werk.

Ja = een 10
Twijfel = een 5
Nee = een 0

6. Gaat de organisatie niet te snel?
Kun je de veranderingen en vernieuwingen in de organisatie en je vakgebied goed bijhouden? Ligt het tempo niet te hoog? 

Ja = 0
Twijfel = 5
Nee = 10

7. Kun je het fysiek goed aan?
Als je in de zorg werkt, doe je veel fysiek werk op onregelmatige tijden. Dit kan invloed hebben op je totale welbevinden. Je herstelt bijvoorbeeld minder snel of krijgt last van bepaalde lichaamsdelen, omdat je een verkeerde werkhouding hebt.

Ja = 10
Twijfel = 5
Nee = 0

8. Houd je voldoende energie over voor je vrije tijd?
Lig je na je werk voor oud vuil op de bank, of heb je nog zin om iets te gaan doen? Met andere woorden heb je nog voldoende energie als je thuis bent? Je moet kunnen genieten van je eigen tijd.

Ja = 10
Twijfel = 5
Nee = 0 

9. Slaap je goed?
Voldoende rust is fundamenteel om je werk goed en met plezier te kunnen doen. 

Ja = 10
Twijfel = 5
Nee = 0

10. Is je werk en privé in balans?
Heb je voldoende tijd voor je partner, gezin, vrienden en familie? Word je in je vrije tijd niet geconfronteerd met dingen uit je werk?

Ja = 10
Twijfel = 5
Nee = 0

Hoeveel punten heb jij?
100 - 80 punten – Je bent blij met je werk. Top. Niks meer aan doen.
80 - 60 punten – Redelijk tevreden. Daar doen we het niet voor. Probeer de dingen die nu negatief zijn op te lossen.
60 - 40 punten – Het wordt tijd om het over een andere boeg te gooien en iets anders te zoeken. Plan daarvoor zorgvuldig je vervolgstappen en probeer eerst duidelijk te krijgen wat je echt wilt (betrek hier ook mensen bij die je goed kennen en vertrouwt). Bekijk vervolgens hoe je de snelste stappen neemt naar een nieuwe baan. Een gesprek bij Maandag, is misschien één van je opties.
40 - lager punten – Wellicht is het beter om ander werk te zoeken.

Zoek je een andere baan? Bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg of bij de overheid? Kijk dan eens op maandag.nl