Heb ballen, doe wat jíj wilt

Heb ballen, doe wat jíj wilt
Succesvolle mensen hebben één ding gemeen: ze weten wat ze willen en durven daarvoor te gaan. Ook wanneer dat afwijkt van de rest. Deze tips helpen je om je eigen koers uit te stippelen én daaraan vast te houden.
Durf te wensen
Welke elementen vind jij belangrijk in een baan? Is dat reizen, flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden of word jij vooral blij van werken in teamverband? Maak een lijstje van je wensen en bepaal in hoeverre deze van toepassing zijn op jouw baan.
 
Vertaal je interesses
Naar welke tv-programma’s kijk je graag? Waar lees je het liefst over? Wat zijn je hobby’s? Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit? Stel jezelf dit soort vragen om een goed beeld te krijgen van je interesses en kijk op welke manier je ze kunt vertalen naar een werksituatie.
 
Ken je waarden
Iedereen heeft andere waarden in het leven. Voor de één staan vrijheid en creativiteit op nummer één, terwijl een ander kwaliteit en deskundigheid cruciaal vindt. Bedenk welke waarden er voor jou toe doen en maak ze vervolgens concreet. Zo kan vrijheid betekenen dat je graag je eigen tijden bepaalt of wilt werken zonder al te veel richtlijnen.
 
Maak de balans op
Vaak hebben we het zo druk met de dagelijkse dingen, dat we vergeten om stil te staan bij hoe we ons voelen. Vraag jezelf regelmatig of je nog energie krijgt van wat je doet. Is het antwoord nee? Dan weet je dat het tijd is om bij te sturen.
 
Zorg voor focus
Wanneer je geen focus hebt, laat je je al snel leiden door anderen of gebeurtenissen om je heen. Door elke dag even stil te staan bij de dingen die jij belangrijk vindt in je loopbaan, is de kans groot dat je blijft doen wat je écht wilt en zo je doelen behaalt.
 
Heb lak
Wanneer je je eigen plan trekt, zullen er altijd mensen zijn die daar wat van vinden. Onthoud dat je niet voor anderen leeft, maar voor jezelf. Houd je vast aan wat jij belangrijk vindt en heb lak aan de rest.