Happy New Year!

Happy New Year! Hoe ga je met plezier aan de slag?

Leuker werk? Zo ga je in het nieuwe jaar weer met plezier aan de slag. Stel jezelf 8 cruciale vragen en kom in actie! Happy New Year!

Verveel je je?
Word je niet meer uitgedaagd? Doe je alles op de automatische piloot? Dan ligt verveling op de loer. Pas op voor een bore-out.

Is er wat aan je baan veranderd?
Waar je aan moet denken? Reorganisaties zijn bijvoorbeeld een killer voor plezier in je werk (met name de onzekerheid die dat met zich mee brengt). Maar ook een nieuwe leidinggevende met een andere managementstijl kan ervoor zorgen dat je werk (veel) minder leuk is. Ook collega’s die van baan veranderen, kunnen het gevoel geven dat je alleen achterblijft.

Hoe is het met je privésituatie, is die gewijzigd?
Als jij verandert, verandert ook jouw blik op je werk. Zo heb je misschien kinderen gekregen of gaan ze juist het huis uit. Maar het kan ook een partner zijn die in het buitenland gaat werken, of je moet mantelzorgen. Het zijn allemaal veranderingen die invloed hebben op je werk. Zo kun je in een bepaalde periode van je leven beter een flexibele baan hebben waarmee je je tijd zelf bepaalt.

Ga je van job naar job omdat je het nergens lang uithoudt?
Is dat omdat je het werk niet meer leuk vindt? Probeer er dan, voordat je weer op zoek gaat naar de volgende uitdaging, erachter te komen, waar je energie van krijgt en welke baan en wat voor soort organisatie bij je passen. Raadpleeg hier ook mensen om je heen. Zij kennen je goed en geven eerlijk antwoord op vragen als: Kan ik het wel?

Verzet je je niet tegen iets waar je geen controle over hebt?
Je hebt niet alles in de hand. Als het bedrijf waar je voor werkt besluit om honderd kilometer verderop te verhuizen, dan heb je daar geen invloed op. Als er bezuinigd moet worden, dan kun je dat niet beïnvloeden. Wakker liggen van dingen waar jij niets aan kan veranderen, is verspilde energie. Wat je wel kunt doen, is kijken wat er binnen jouw bereik ligt. Belangrijk is om eerst op zoek te gaan naar wat je exact dwars zit. Daarna kun je bekijken wat je kunt doen, zonder nu onmiddellijk je baan op te zeggen.

Heb je de grenzen van je huidige baan opgezocht?
Ga bij jezelf na wat je talenten zijn en hoe je die tot bloei kunt laten komen. Kijk daarnaast naar welke taken je energie geven en welke energie kosten. Hoe kun je de twee in balans krijgen?

Gebruik je al je talenten?
Zou je ook je geld kunnen verdienen met talenten die je hebt verwaarloosd? Het kan interessant zijn om een leuk project of een nevenfunctie op te pakken. Je ontwikkelt zo nieuwe kennis en vaardigheden. Bovendien kun je zo onderzoeken of je ook kwaliteiten hebt die op een ander vlak liggen dan de talenten die je gebruikt in je huidige functie.

Weet je waar je kracht ligt?
Lukt het echt niet om meer plezier in je werk te krijgen en heb je alle opties en mogelijkheden onderzocht? Dan is het tijd voor een nieuwe baan. Bedenk eerst goed wat je leuk vindt om te doen, waar je goed in bent en aan welke voorwaarden een nieuwe baan moet voldoen voordat je volop gaat solliciteren.