Geluk kun je wel geven, maar niet nemen

Geluk kun je wel geven, maar niet nemen

Onderzoek wijst uit dat een beperkt aantal mensen echt blij wordt van zijn of haar baan. Maandag® vraagt Maurits Bruel - 'Geluksprofessor' en oprichter van de Geluksfabriek – waarom dat zo is. Bruel doet momenteel onderzoek naar geluk in werksituaties en adviseert organisaties hoe ze dat geluk kunnen verbeteren.

“Zodra mensen leuk werk hebben schiet hun geluksgevoel omhoog.”

Mensen kennen volgens Maurits Bruel twee soorten van geluk: momenten van geluk én levensgeluk. Het eerstgenoemde zijn de ogenblikken waarin je je goed voelt en blij bent. Het laatstgenoemde staat voor de mate waarin je tevreden bent met heel je leven. “Werk speelt daarin een belangrijke rol,” zegt Bruel. “Zodra mensen leuk werk hebben schiet hun geluksgevoel omhoog.”

Nederland geeft een 7,5! We zijn gelukkig. Vertel:
“Wij staan op plek 3 in de top 10 van gelukkigste landen in de wereld. Ons gemiddelde geluksgevoel ligt hoog omdat we een antiautoritair volkje zijn, veel vrijheid kennen en er nauwelijks corruptie is. Daarbovenop zijn we een welvarend land met een goede geestelijke gezondheidszorg. Toch is maar een beperkt aan mensen echt gelukkig op zijn of haar werk.” 

Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de werknemers echt gelukkig is op het werk. Wat is nou de grootste valkuil voor geluk op de werkvloer?
“Dat we voor elkaar gaan bedenken waar de ander gelukkig van wordt. Stel dat uit een onderzoek komt: ‘hier worden mensen gelukkig van’, dan is dat nog steeds een gemiddelde uitkomst. Dat hoeft helemaal niet voor mij persoonlijk te gelden. Ieder persoon is namelijk gelukkig op zijn eigen manier. Daar moet je niet vaderlijk over willen waken en beslissen.”

 Jij vindt dat leidinggevenden sowieso beter naar hun personeel moeten luisteren.
“Zeker. Je ziet directies regelmatig het ene beloven en het andere doen. Als mensen ergens ongelukkig van worden, dan is het wel dat de baas A zegt, maar B doet. Dan hebben ze het gevoel dat ze niet meetellen. Ongelooflijk frustrerend wordt dat gevonden.”

 Waar begint geluk op het werk?
“Dat jouw medewerkers zichzelf kunnen zijn én erbij horen. Dat ze een bijdrage leveren die gewaardeerd wordt.”

 Dat klinkt logisch, maar hoe doe je dat? Met cadeautjes?
“Medewerkers verwennen met cadeautjes of meer geld, is een te simpele voorstelling van zaken. Geld is belangrijk, maar niet genoeg voor dat stapje extra. Werkgevers moeten er vooral voor zorgen, dat medewerkers hun werk goed kunnen doen. Kijk daarom eerst naar wat je kunt verbeteren in de processen. Waar lopen de mensen tegenaan? Automatisering? Of het inroosteringsplan van het werk? En ook die vervelende baas is dodelijk voor geluk.”

Wat is een ‘goede’ baas?
“Die weet te coachen en te motiveren. Door mensen vooral het vertrouwen te geven en net iets meer te laten doen dan waar ze verantwoordelijkheid voor zijn. Iets uitdagends waarvan mensen denken, ‘het zou mooi zijn als me dat lukt'.”

En wie deze kansen regelmatig geeft?
“Zorgt voor een enorme boost bij de werknemers. Niks werkt namelijk zo goed voor het aanwakkeren van het geluksgevoel op je werk, als jezelf in positieve zin blijven verbazen en dat dan ook nog eens in redelijke vrijheid te mogen doen.”

Wat valt daar tegen te doen?
“Met formaliteiten los je dat niet op. Als leidinggevende moet je pal voor de werknemer gaan staan die het overkomt.”

Dus. De kern van geluk is?
“Geluk kun je wel geven, maar niet nemen.”

Een korte biografie van Maurits Bruel:

- Schreef in 1998 de bestseller 'De Geluksfabriek' en richtte in 1999 samen met Clemens Colsen het gelijknamige bedrijf op.

- Kosmopolitische jeugd: hij groeide op in Nederland en Frankrijk en vertrok na de middelbare school naar de Verenigde Staten. In Nederland studeerde hij Bedrijfskunde en Econometrie in Groningen. Hij studeerde af op financiële vraagstukken in familiebedrijven, waarbij een grote samenhang met het familiegeluk bleek.

- Zijn opleiding in psychologie en HRM kreeg hij bij GITP, een gerenommeerd HRM adviesbureau. Daar varieerden zijn projecten van opvolgingsvraagstukken tot grote veranderingstrajecten, psychologische assessments, opleidingen en training, en advisering aan ondernemingsraden.

- In 2005 richtte hij Mesa family business consultants op om familiebedrijven beter te bedienen. Over familiebedrijven publiceerde hij verschillende boeken, waaronder het standaardboek in Nederland 'Uitblinken als familiebedrijf'.

- Vanaf 2006 verdiepte hij zich in de wetenschap van (levens)geluk en in 2012 zette hij voor het Geluksinstituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam de leergang 'Het Rendement van Geluk' op.

- Maurits is een van de weinigen in Nederland die zo'n combinatie van ervaringen heeft, wetenschappelijk en in de praktijk. Hij werkte op het gebied van individuele ontwikkeling, teams en organisatiestrategie. Hij weet hoe er gedacht en gewerkt wordt in de directiekamer, maar ook op de werkvloer en aan de keukentafel van het familiebedrijf.