Geef jezelf wat lucht; je móet helemaal niets

Geef jezelf wat lucht; je móet helemaal niets
Carrière maken, reizen, sporten: het zijn zomaar wat ‘moetjes’ van een gemiddeld persoon. Natuurlijk is het goed om de lat hoog te leggen, maar het gevaar is dat de druk wel erg groot wordt. En eerlijk is eerlijk: daar word je allesbehalve gelukkig van. Stel de volgende vragen en geef jezelf wat lucht.
Wat wil jíj?
Zonder dat we er erg in hebben, doen we soms dingen die anderen van ons verwachten. Ga bij jezelf te rade wat jij nou écht belangrijk vindt en laat de rest los. En het mooie is: als je doet waar jij blij van wordt, voelt het niet langer als moeten maar als willen.
 
Doe je het voor jezelf of de buitenwereld?
In het verlengde van het vorige punt: leg je jezelf bepaalde dingen op omdat jij daar waarde aan hecht of wil je graag gezien worden als de ‘aardige collega’, ‘goede vriend’ of ‘perfecte moeder’? Bedenk dat je voor jezelf leeft en niet voor anderen.
 
Kan iemand anders het doen?
Vaak is het helemaal niet nodig dat jij in je eentje alle ballen hooghoudt en zijn er mensen in je omgeving die taken kunnen overnemen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is het vragen. Dus: trek aan de bel bij je collega, partner, buurman of kennis. Ze helpen je vast graag.
 
Is het realistisch?
Elke avond uitgebreid koken, voor het werk tien kilometer hardlopen en in de weekenden vrijwilligerswerk doen. Hartstikke fijn als dat lukt, maar hoe realistisch is het? Laat los dat je perfect moet zijn en schrap de dingen die jou te veel energie kosten van je lijstje.
 
Wat gebeurt er als je het niet doet?
Vraag bij alles wat je jezelf oplegt af wat er gebeurt als je het níet doet. Je zult zien dat de consequenties vaak heel erg meevallen. Door elk ‘moetje’ zo te benaderen, ontstaat er veel meer ruimte voor de dingen die jij echt belangrijk vindt.