Geef je geheugen een boost

Geef je geheugen een boost

Stel dat je je geheugen met 30 procent kunt verbeteren? Zou je dat dan doen? Of zeg je mwoahhh, laat maar… Nou ja, hoe je het ook bekijkt, wie zijn of haar geheugen in de nabije toekomst een boost wil geven, bepaalt dat zelf met een hersenimplantaat. Althans, als het aan de onderzoekers van de Universiteit van South California ligt, meldt het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The New Scientist.

Wat houdt deze boost voor je geheugen in?
Het is een apparaat met elektroden, waarmee de werking van het geheugen in je hersenen wordt nagebootst. Dat doet het met kleine elektrische schokken in de hippocampus, het hersengebied voor het geheugen en leervermogen. De elektrische shocks imiteren de normale hersenactiviteit.

Is het al uitgeprobeerd?
Twintig vrijwilligers hebben deelgenomen aan een trainingssessie waarin ze een eenvoudig geheugenspel deden. Elke deelnemer kreeg afbeeldingen te zien en moest ze vervolgens binnen 75 seconden weer oproepen. De onderzoekers keken vervolgens naar de neuronen in de hersenen van de proefpersonen om te zien welke regio’s werden geactiveerd, terwijl ze hun geheugen gebruikten.

Oké en toen?
Bij de tweede sessie werden de implantaten daadwerkelijk gebruikt om de specifieke hersengebieden bij de vrijwilligers te stimuleren met micro-elektrische schokken. Hieruit bleek dat het apparaat de prestaties van de geheugentests tot 30 procent kon verbeteren.

Bestaan er ook minder rigoureuze methodes om je geheugencapaciteit te vergroten?
Zeker. Uit recent Brits onderzoek van de Northumbria University, blijkt dat studenten die studeren in een ruimte met het aroma van rozemarijn uit oliën, vijf tot zevenprocent beter scoren op een geheugentest.

Nog even terug naar het chipje voor je hersenen, is dat al ergens te koop?
Neen, nog niet. Op dit moment schrijven de onderzoekers aan een nieuwe code om de geheugenfunctie te verbeteren, vertelt universitair hoofddocent biomedische technologie aan de Universiteit van South Carolina, Dong Song, The New Scientist.