Gaan jouw ogen glimmen van je werk?

Gaan jouw ogen glimmen van je werk?

Volgens Effectory - organisator van de verkiezing ‘Beste werkgever van Nederland’ - is 86 procent van de medewerkers in ons land trots op het werk wat ze doen. Begin dit jaar kwam de organisatie, na een grootschalig onderzoek onder 300.000 werknemers, met dit cijfer naar buiten. Mooi resultaat, maar wat betekent ‘trots op je werk zijn’ nou eigenlijk? En wat kun je doen om het te worden en te blijven? 

Ik vind mijn werk leuk
In het onderzoek van Effectory komt een andere dimensie van werktrots naar boven. Suzanne Mancini legt op de blog van het onderzoeksbureau uit dat mensen met plezier naar hun werk gaan, omdat ze hun baan aangenaam vinden. Mancini: ”Op de stelling uit ons onderzoek ‘ik vind mijn werk leuk’ wordt een rapportcijfer 8,0 gegeven. Dit geeft aan dat mensen met plezier naar hun werk gaan. Van groot belang voor dat gevoel, is het contact met andere collega’s. Ook dat zit goed. Op de stelling uit het onderzoek ‘ik heb plezierige collega's', geeft de gemiddelde respondent een 8,1.” Mancini vertelt verder dat de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling en het gevoel een bijdrage te kunnen leveren zijn de twee andere factoren. 

Status en erkenning
Het onderzoek gaat nog een laagje dieper en stelt dat trots zijn op je werk voortkomt uit diverse soorten van voldoening. "Naast de financiële noodzaak om te werken, zorgt het ook voor structuur, sociale contacten en persoonlijke groei. Werknemers vinden het heerlijk om op vakantie te gaan en ze dromen er soms echt van om te stoppen met werken. Maar als ze dat zouden doen, zullen ze waarschijnlijk hun dagelijkse invulling enorm missen. Werk geeft status en erkenning, het draagt bij aan je identiteit."
 

Benoem waar je trots op bent
Er bestaan veel praktische lijstjes te vinden over de manier waarop je je eigen trots in je werk kunt beïnvloeden. Hieronder staan een aantal tips op een rijtje:

- Houd je successen en mooie momenten bij. Noteer ze. Teruglezen geeft meteen een goed gevoel over je werk. Je zult merken dat het jouw gevoel van trots op je werk zal beïnvloeden.

- Probeer te omschrijven wat ‘de zin’ van jouw werk is. Dat kan het bedrijfsresultaat zijn, maar ook een groter maatschappelijk belang. Voor iedere baan is iets positiefs te vinden, of jij daarin ‘gelooft’ is een andere zaak.

- Kijk of je datgene kunt benoemen wat je in je werk tegenstaat. Schrijf het op en probeer dat bespreekbaar te maken met collega’s en je leidinggevende. Misschien hebben zij er een oplossing voor.

- Is er een baan of werkplek te bedenken waar je trotser op zou zijn dan je huidige plek? En, zo ja, hoe kom je daar dan? Of ben je toch meer tevreden over je baan dan dat je in eerste instantie dacht?

- Zijn je verwachtingen van je huidige functie wel reëel? Kun en wil jij je verwachtingen zo bijstellen dat je sneller trots kunt zijn op de bijdrage die jij aan een groter geheel levert, ook als dat kleine bijdragen zijn?