Erken je fouten met flair

Erken je fouten met flair
Fouten maken we allemaal. Bovendien leer je er alleen maar van. Moffel ze voortaan dus niet weg en geef je misstap toe. Mét flair. Deze tips helpen je op weg.
Stel je kwetsbaar op
Zet geen masker op en laat zien hoe je je echt voelt. Wanneer je je kwetsbaar opstelt, zal de ander dat alleen maar waarderen en eerder begrip hebben voor jouw fout.
 
Geef tekst en uitleg
Licht je keuzes toe. Wanneer duidelijk is waarom jij bepaalde dingen hebt gedaan – of niet gedaan – creëer je empathie en wordt je misstap sneller geaccepteerd.
 
Neem je verantwoordelijkheid
Het komt niet heel sympathiek over als je naar een ander wijst. Leg de schuld bij jezelf en laat blijken dat je – voor zover mogelijk – dingen wilt rechtzetten. Natuurlijk moet je niet doorslaan en de verantwoordelijkheid nemen voor zaken die niet bij jou liggen.
 
Zeg dat het je spijt
Elton John zei het al: “Sorry seems to be the hardest word”. Toch is het een belangrijk onderdeel van het erkennen van je fout. Zet je trots dus opzij en zeg letterlijk ‘sorry’. Niet mompelend, maar luid en duidelijk. Dat jij je excuses aanbiedt, spreekt voor jou!
 
Schep vertrouwen
Laat zien dat je van je fout(en) hebt geleerd en leg uit hoe je gaat voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Let er wel op dat je geen onrealistische verwachtingen schept.
 
Tot slot: onthoud dat fouten maken menselijk is. Erken ze, maar kruip niet door het stof.