Emoties op de werkvloer: hoe ga je ermee om?

Emoties op de werkvloer: hoe ga je ermee om?
Met emoties tonen op het werk is helemaal niets mis. Maar wanneer jij staat te stampvoeten omdat jouw idee in de koelkast belandt of in huilen uitbarst als je feedback krijgt van je leidinggevende is dat niet erg professioneel. Zeven tips om je emoties te managen.
Ken jezelf 
Van welk gedrag gaan jouw nekharen rechtovereind staan? In welke situaties moet jij je tranen wegslikken? Wanneer blokkeer je of schiet je uit je slof? Hoe meer inzicht je in jezelf hebt, hoe beter je jouw emoties (in een vroeg stadium) kunt herkennen en reguleren. 
 
Maak het niet persoonlijk 
Betrek jij gedrag van anderen – een sneer, zucht of uitbrander – op jezelf? Dan is de kans groot dat je geraakt wordt. Wanneer je de dingen minder persoonlijk opvat en bij diegene zelf neerlegt (hij of zij heeft stress of is met het verkeerde been uit bed gestapt), is het veel makkelijker om het van je af te laten glijden. 
 
Pick your battles 
Op elke slak zout leggen, is zonde van je tijd, energie en niet bepaald bevorderlijk voor de werksfeer. Maak je druk om zaken die er écht toe doen en leg de rest naast je neer. Je zult zien dat het een hoop frustratie scheelt. 
 
Neem een (adem)pauze 
Voel je dat je op ontploffen staat? Heb je een brok in je keel? Neem (letterlijk) even afstand van de situatie en haal een frisse neus of een kop koffie. Op deze manier kun je jezelf herpakken en vervolgens op een rustige manier het gesprek aangaan. 
 
Waardeer feedback 
Zie feedback niet als kritiek maar als een leermoment. Doordat iemand de moeite neemt om jou te vertellen wat je anders kunt doen, krijg jij de mogelijkheid om te groeien. Fijn, toch? 
 
Verbeter je communicatievaardigheden 
Leer constructief communiceren zodat je ook in lastige situaties je mening of gevoel kunt verwoorden en niet verzandt in buitenproportioneel emotioneel gedrag.  Een communicatietraining van Maandag® kan jou daarbij helpen. 
 
Voel je goed 
De kans op een irrationele uitbarsting is vele malen groter als je niet lekker in je vel zit. Zorg voor een goede werk-privébalans, een gezonde levensstijl en een baan die bij je past. Wanneer jij je goed voelt, kun je de hele wereld aan!