Ellebogenwerk en borstklopperij? Zo ga je ermee om

Ellebogenwerk en borstklopperij? Zo ga je ermee om
Iemand die de eer probeert op te strijken voor iets wat een ander heeft gedaan of collega’s slecht afschildert om zelf beter voor de dag te komen: helaas kom je er weleens één tegen op de werkvloer. Irritant, vermoeiend, maar zeker niet onoverkomelijk. Met dit stappenplan sta jij je mannetje of vrouwtje.
Stap 1: Geef het voordeel van de twijfel 
Tegen die vervelende collega die altijd haantje de voorste is en zichzelf ge-wel-dig vindt, ben je misschien het liefst kortaf. Toch kan het lonen om je vriendelijk en begripvol op te stellen. Als je je best doet om iemand beter te leren kennen, ontdek je vaak ook allerlei leuke eigenschappen.  
   
Stap 2: Doe er je voordeel mee 
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar van iemand die zichzelf continu in de kijker speelt, kun je veel leren. Over hoe het níet moet, maar óók over kansen pakken, geloven in jezelf en doelen nastreven. Dat dit niet ten koste van anderen moet gaan, spreekt voor zich, maar wellicht kan het geen kwaad om jezelf beter te profileren op je werk? 
 
Stap 3: Houd de eer aan jezelf 
Ook al gooit je teamgenoot constant olie op het vuur met zijn of haar competitieve gedrag: sta erboven. Wanneer je meegaat in het getreiter, gekonkel en geroddel, wordt de sfeer er zeker niet beter op. Bovendien kost je het je ontzettend veel energie. Blijf jezelf; dat levert uiteindelijk het meeste op. 
 
Stap 4: Laat het los 
Het gedrag van iemand anders kun je niet altijd veranderen, je eigen gedrag wél. Laat je niet opjutten en focus je op de mensen om je heen met wie je het wel goed kunt vinden. Het zou zonde zijn als je jouw werkplezier laat verpesten door de houding van één vervelende collega, toch? 
 
Stap 5: Maak het bespreekbaar 
Merk je dat de ‘strijd’ op de werkvloer je in de weg blijft zitten? Dan is het slim om het bespreekbaar te maken. Niet wanneer de gemoederen hoog oplopen, maar op een rustig moment. Neem je collega apart en leg op een niet-beschuldigende manier uit wat jou dwarszit. Kom je er samen echt niet uit? Vraag dan hulp aan je leidinggevende.