Eerste hulp bij carrièreswitch!

Eerste hulp bij carrièreswitch!
Na lang wikken en wegen, ben je eruit: je wilt een carrièreswitch maken. Maar hoe pak je het aan? Doe je voordeel met de volgende tips:
Breng je vaardigheden in kaart 
Ook als je het roer radicaal wilt omgooien, is de kans groot dat je al over een aantal relevante skills beschikt. Misschien kun je heel goed plannen en organiseren of ben je een ster in het op hun gemak stellen van mensen; vaardigheden die voor veel banen handig zijn. Kom je er niet uit? Vraag dan je collega’s om hulp. Zij weten als geen ander waar jouw sterke punten liggen.  
 
Zoek uit welke papieren je nodig hebt 
Een baan in een ander vakgebied betekent nieuwe kennis vaardigheden opdoen. Soms kun je deze ‘on the job’ leren of interne opleidingen volgen en voor andere functies is het nodig om de schoolbanken in te gaan. Check wat voor jou van toepassing is, dan weet je waar je aan toe bent. 
 
Zorg voor een financiële back-up 
Wanneer je een carrièreswitch maakt, kan dat betekenen dat je inlevert op salaris. Je hebt immers nog geen ervaring in de branche of hebt een beroep voor ogen waar het inkomen lager ligt. Geen reden om de stap niet te maken, maar wel iets om bij stil te staan. Wellicht is het slim om alvast wat extra te sparen of je lasten te verlagen? 
 
Zet lijntjes uit 
Ergens via via binnenkomen, is een stuk makkelijker dan ‘koud’ solliciteren. Pluis je netwerk uit en kijk of je mensen kent ervaring hebben in de branche of bij een organisatie werken waar jij graag aan de slag wilt. Wie weet kan iemand een goed woordje voor je doen of waardevolle tips geven. 
 
Bekijk de opties 
Enthousiast zijn is goed, maar ga niet te impulsief te werk. Gelijk je baan opzeggen? Misschien is het niet nodig en kun je in eerste instantie minder uur gaan werken, zodat je tijd hebt voor bij- of omscholing. Of kun je binnen het bedrijf waar je nu werkt bepaalde taken op je nemen waardoor het makkelijker is om de overstap te maken. Bekijk alle mogelijkheden en kies voor de optie waar jij je goed bij voelt!