Een vliegende start in je nieuwe baan

Een vliegende start in je nieuwe baan

Wie voor Maandag® aan de slag gaat, krijgt een welkom-bij-Maandag® training op een van de vestigingen of op de Maandag® Academy. Toch blijft het fijn om nog wat extra handvatten te krijgen, om zo snel mogelijk in je nieuwe werkomgeving te worden opgenomen. Deze tips bieden je een grote kans van slagen:

 1. Bereid je voor

Check internet of je alvast wat kunt vinden over je toekomstige collega’s. Zo raak je meteen al een beetje vertrouwd met hun namen.

 1. Slaap lekker

De nacht voor de grote dag is typisch zo’n nacht om te gaan liggen piekeren. Ga daarom eerder naar bed dan je normaal gesproken gewend bent en zet vroegtijdig alle beeldschermen uit (ook je smartphone en tv). Lees bijvoorbeeld een boek om je helemaal te ontspannen. Welterusten, morgen weer fris op. 

 1. Kleren maken de man en de vrouw

Je weet van je eerdere gesprekken binnen de organisatie hoe men zich kleedt. Dat is de dresscode. Probeer daarbinnen te blijven met kleding die lekker zit en je comfort geeft. 

 1. Dooddoener, maar kom alsjeblieft op tijd

Zorg ervoor dat je je wekker wat eerder zet. Niks zo vervelend dan te laat komen of er net op tijd zijn, maar buitenadem.

 1. Maak jezelf bekend

Zorg ervoor dat je iedereen hartelijk groet en de tijd neemt om je voor te stellen. Investeer eerst in de directe collega’s en waaier dan langzaam uit in de organisatie. Toon zelf initiatief en wacht niet totdat iemand je aan de hand meeneemt door het bedrijf heen. Probeer daarvoor praktische aanleidingen te zoeken. Moet je computer nog worden aangesloten, ga zelf naar de IT-afdeling. Vertel wie je bent, maar vraag ook naar de ander. 

 1. Luister goed en observeer

Natuurlijk weet je al het een en ander over de organisatie, maar je leert het pas echt goed kennen als je er rondloopt. Voer daarom niet meteen het hoogste woord, maar vraag, luister en kijk vooral. Leer begrijpen hoe de hazen lopen. 

 1. Klamp charmant aan bij een oudgediende

Elke organisatie kent sleutelfiguren met een lange staat van dienst en een reputatie die boven alle discussie is verheven. Zorg dat je zo’n persoon leert kennen om je nog beter wegwijs te laten maken.

 1. Zorg dat je doet waarvoor je kwam

Focus je op je werk. Probeer gelijk stappen te zetten en de juiste mensen daarbij te betrekken. Zorg voor snel resultaat en los je eigen problemen op. Laat zien dat je zelfstandig kunt werken en je weg vindt.

 1. Word vrienden met je collega’s op social media

Niks mis mee; met vriendschappen op LinkedIn en Facebook. Zorg ook dat je dit een beetje actief oppakt. Like af en toe berichten van je collega’s. 

 1. Jouw kijk op zaken

Zoek uit hoe je jezelf kunt zijn binnen de organisatie. Je zit er tenslotte om goed te functioneren en met voldoening je baan te doen. Dat doe je niet alleen zelfstandig, maar ook in teamverband. Geef je mening en vertel over jouw ideeën. Geef je mening, maar bied ook een luisterend oor naar andermans ideeën. Hierdoor kom je tot een gezamenlijk uitkomst. Het is belangrijk om je aan te passen aan de nieuwe organisatie én het beste uit jezelf naar boven te halen.  

 1. Wat wil je?

Probeer te bepalen of je voor jezelf kansen ziet in de organisatie, waar die liggen en hoe je die het best kunt bereiken. Pak dat planmatig en gedisciplineerd aan.