Een krachtige houding = een krachtige geest

Een krachtige houding = een krachtige geest
Dat je lichaamshouding voor een groot deel bepaalt hoe je overkomt op anderen wist je vast al. Maar wist je ook dat je lichaamstaal van invloed is op je mindset? Doordat er verbindingen zijn tussen lichaam en geest, kun je door de juiste houding aan te nemen je hersenen op een positieve manier prikkelen. Vijf tips! 
Strike a pose 
Natuurlijk kun je elke ochtend starten met de zonnegroet, maar je kunt ook doen alsof je zojuist een topprestatie hebt geleverd. Door ‘powerhoudingen’ aan te nemen (denk aan: kin omhoog, handen in de zij), schiet je testosterongehalte omhoog, je cortisolgehalte omlaag en geef je je brein het signaal dat jij de wereld aankunt. Een goed begin van jouw werkdag! 
 
Weg met je telefoon 
Moet je belangrijke beslissingen nemen op het werk? Wil jij bepaalde stappen maken in je carrière? Dan is het zaak om je vaker los te maken van je telefoon. Wanneer je met je smartphone in de weer bent, duik je automatisch in elkaar. Dat kan niet alleen leiden tot vervelende nek- en rugklachten, maar zorgt er ook voor dat je allesbehalve kracht uitstraalt. Het gevolg is dat je je minder krachtig vóelt en minder assertief handelt.  
 
Op grote voet 
In het begin voelt het misschien wat onnatuurlijk om veel ‘ruimte’ in te nemen in de wandelgangen, maar wie grote stappen neemt, de armen heen en weer laat zwaaien en een energieke tred heeft, voelt zich zelfverzekerder en gelukkiger. Dat dit ook doorstraalt in de wijze waarop je door je collega’s en leidinggevende wordt gezien, spreekt voor zich. 
 
Met een lach 
Een lach is een eenvoudig, maar ontzettend krachtig wapen. Het zorgt niet alleen voor een prettige sfeer op de werkvloer, het helpt ook om lichaam en geest te ontspannen. Met andere woorden: wie regelmatig (glim)lacht, ervaart minder stress en zit lekkerder in zijn vel.  
 
Net alsof 
Een netwerkborrel, een sollicitatiegesprek, een belangrijke meeting: er zijn tal van situaties waarin je je klein en ongemakkelijk kunt voelen. De kunst is om te doen alsof je wél blaakt van zelfvertrouwen. Geef een stevige handdruk, neem een open houding aan en maak oogcontact. Op deze manier fop je je brein en voel je je opeens een stuk zekerder.