Dit moet je weten voordat je start met je eerste baan

Dit moet je weten voordat je start met je eerste baan
De tijd van nachten doorhalen en een gat in de dag slapen is voorbij, want jij gaat starten met je eerste echte baan. Misschien zie je er tegenop om je onbezorgde studentenleven achter je te laten of kun je juist niet wachten om je kennis in praktijk te brengen. Hoe dan ook: die eerste stappen op de arbeidsmarkt zijn best spannend. Met deze zeven tips maak jij een soepele start.
Stel vragen  
Zet het idee van je af dat je alles gelijk moet snappen. Je collega’s en leidinggevende hebben veel liever dat je honderd vragen stelt, dan dat je een onnodige fout maakt. 
 
Schrijf alles op 
De hoeveelheid informatie die de eerste dagen op je afkomt, is groot. Schrijf daarom alles, maar dan ook alles op. Je kunt beter een aantekening te veel dan te weinig maken. 
 
Wees niet teleurgesteld als het niet klikt 
In een perfecte wereld kun je het ontzettend goed met al je collega’s vinden en is samenwerken één groot feest. Helaas is het een stuk waarschijnlijker dat er een paar mensen tussen zitten met wie je geen klik hebt en dat is helemaal ok. 
 
Sta open voor advies 
Met je diploma op zak denk je misschien dat je de wijsheid in pacht hebt. Natuurlijk is het goed om zelfverzekerd te zijn, maar sta wel open voor de adviezen van je collega’s. Zij hebben meer vlieguren gemaakt dan jij. Bovendien ben je nooit uitgeleerd. 
 
Stel je flexibel op 
Staar je niet blind op je functieomschrijving en stel je flexibel op. In de praktijk zullen je taken en verantwoordelijkheden altijd iets afwijken. Mag je de hele dag koffie halen? Dan moet je jezelf toch eens achter de oren krabben. 
 
Geef je grenzen aan 
Dat jij je wilt bewijzen, spreekt voor je, maar ga jezelf niet voorbij. Wanneer je van begin af aan duidelijk je grenzen aangeeft, voorkom je dat er teveel op je bord komt te liggen 
 
Plan je agenda niet te vol 
Ga jij normaal gesproken twee keer in de week uit eten en drie keer sporten? Het kan zomaar zo zijn dat je de eerste periode dat je werkt aan het einde van de dag doodop bent. Houd hier rekening mee en plan je agenda niet te vol.