Dit kun je leren van andere culturen

Dit kun je leren van andere culturen
Vakantie is niet alleen het ideale moment om tot rust te komen, maar ook om waardevolle inzichten op te doen. Want als je ergens veel van kunt leren, dan is het wel van andere culturen. Een paar ‘wereldlessen’ op een rij.
Plan minder 
Zuid-Europeanen laten zich niet leiden door hun agenda en nemen de tijd om te investeren in relaties, zowel op het werk als privé. Hierdoor lopen afspraken misschien soms uit en wordt er hier en daar minder efficiënt gewerkt, maar er is wel meer tijd voor verbinding. Op de langere termijn pluk je daar zeker de vruchten van. 
 
Communiceer correct 
Neem een voorbeeld aan de Britten, Fransen en Duitsers en laat je directheid (wat) varen. Wanneer je je woorden wijs kiest, werken mensen graag met je samen en voorkom je dat je iemand voor het hoofd stoot. Bijkomend voordeel: door beleefd te communiceren, krijg je vaak veel meer gedaan.  
 
Houd vaker je mond 
Waar we in Nederland vaak de oren van elkaars kop kletsen, is men in Indonesië veel zwijgzamer. Een mooie eigenschap, want het is echt niet altijd nodig om je mond open te trekken. Sterker nog: in sommige situaties is spreken zilver en zwijgen goud.
 
Blijf kritisch 
Voorkom dat je op de automatische piloot gaat werken en blijf kritisch zoals de Fransen. Zij zijn een ster in het optimaliseren van bestaande processen. Niet alleen goed voor de efficiëntie, maar ook om het werk fris en uitdagend te houden. 
 
Zie iedereen als een gelijke 
Als er één samenleving progressief is, dan is het de Scandinavische wel. Daar denkt men niet snel in hokjes en is iedereen gelijk. Wanneer je met een open blik naar de wereld kijkt, kun je constant van anderen leren. Een verrijking van je leven. 
 
Neem tijd voor de lunch 
De Fransen zijn Bourgondiërs bij uitstek. Vooral voor de lunch nemen ze de tijd. Heel anders dan het bammetje kaas met een glas melk dat bij ons vaak op het menu staat. Natuurlijk hoef je niet urenlang in de kantine te zitten, maar neem wel de tijd om even op te laden. Dan kun je daarna weer vol energie aan de slag. 
 
Kleed je voor succes 
Italianen halen – letterlijk – alles uit de kast om goed voor de dag te komen. Daar kunnen wij Nederlanders (vaak in jeans en gympies) een voorbeeld aan nemen, want kleding bepaalt voor een groot deel je uitstraling. Bovendien vóel je je ook professioneler en krachtiger in een zakelijke, verzorgde outfit of schone, gestreken werkkleding.  
 
Bereid je goed voor 
Stort je niet halsoverkop op nieuwe werkzaamheden of projecten en bereid je voor ‘als een Duitser’: grondig en zorgvuldig. Wanneer je een vraagstuk of proces eerst van A tot Z in kaart brengt, weet je van tevoren waar de moeilijkheden zitten en kom je minder snel voor verrassingen te staan. 
 
Neem de tijd 
Niet rennen en vliegen, maar de tijd nemen voor dingen. Dat kunnen we leren van de Zuid-Amerikaanse en Caribische cultuur. Langzaam toewerken naar een bepaald resultaat - of dat nou het schrijven van een plan is of het bereiden van een maaltijd – en genieten van het moment. Is iets vandaag niet gelukt? Dan is er morgen weer een dag. 
 
Stel je open op 
Australiërs zijn makkelijk in de omgang en kunnen als geen ander vriendschappen sluiten. Neem wat van hun ‘easy going-instelling’ over en stel je open op. Praat bijvoorbeeld eens met collega’s van heel andere afdelingen of die nieuwe receptionist.   
 
Ga ervoor 
Heb je mooie plannen of dromen? Heb lef en just do it! Net als de Amerikanen. Wees niet bang om te mislukken; als het misgaat, probeer je het gewoon nog een keer. Je zult zien dat je harde werken (uiteindelijk) wordt beloond.