Dit is het geheim van een succesvol team

Natuurlijk is elk team anders en is er geen hapklare formule voor succes, maar er zijn wel ingrediënten die onmisbaar zijn voor een ijzersterke samenwerking. Let op hier komen ze!

Neem eigenaarschap 
Loop je ergens tegenaan in je werk? Verwacht dan niet dat je leidinggevende het automatisch opmerkt of met een kant-en-klare oplossing komt, maar probeer er samen uit te komen met je teamgenoten. 
 
Maak een heldere taakverdeling 
Wanneer het onduidelijk is wie wat voor zijn rekening neemt, is de kans op misverstanden groot. Maak samen een heldere taakverdeling waar iedereen achterstaat zodat de samenwerking gesmeerd verloopt. 
 
Bouw een band op 
Je collega’s zie je soms vaker dan je partner of goede vrienden. Zeker de moeite waard dus om te investeren in een fijne relatie. Wees nieuwsgierig naar je teamgenoten en onderneem zo nu en dan iets buiten werktijd.  
 
Verzand niet in welles-nietes 
Heeft een collega een andere visie of aanpak? Onderzoek de verschillen en overeenkomsten, in plaats van je te focussen op het behalen van je gelijk. Op die manier kom je er sneller uit én is het een stuk gezelliger op de werkvloer. 
 
Spreek irritaties uit 
Van kleine irritaties – luid telefoneren of mopperen – tot grote ergernissen zoals het niet nakomen van afspraken. Binnen een team zijn er soms strubbelingen. Voorkom dat er opgekropte frustraties ontstaan en spreek het uit. 
 
Haal je schouders op 
Een teamgenoot die chagrijnig is of zijn kont tegen de krib gooit; we maken het allemaal weleens mee. Vervelend, maar het is niet altijd nodig om er een ‘ding’ van te maken. Haal je schouders op en ga lekker door met je werk.  
 
Zorg voor een goede mix tussen ‘jong’ en ‘oud’ 
Generatieverschillen binnen een team hoeven geen probleem te zijn. Sterker nog: wanneer er onderling respect is, ontstaat er een mooie balans tussen jarenlange ervaring en vernieuwing. 
 
Accepteer dat je elkaar nodig hebt 
Of je nu wilt of niet: je hebt elkaar nodig om optimaal te kunnen presteren. Maak gebruik van de kennis en ervaring van je collega’s en doe er je voordeel mee. Je zult zien: je werk wordt niet alleen makkelijker, maar ook leuker. 
goed verhaal moet je zien volgens mij