De zoektocht naar een inspirerende werkplek

De zoektocht naar een inspirerende werkplek

Kan een werkplek het verschil maken voor het geluk van een medewerker en de kwaliteit van het werk? Werk je daardoor beter, slimmer en met meer plezier? Ja. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van het werkplezier wordt bepaald door de ruimte waarin je werkt. Een aantal experts vertellen over de werkplek, die steeds vaker wordt gezien als nieuwe bron van inspiratie. 

Blijven spelen
Volgens corporate disorganizer Ger van Drunen is de toekomst van werken ‘spel’. Inmiddels heeft hij er zijn bedrijf van gemaakt en legt ‘speeltuinen’ aan bij organisaties. Met zijn Studio Kopwerk wil hij ‘ruimtes creëren die mensen in staat stellen om effectiever te communiceren en samen te werken, waardoor processen makkelijker worden en prestaties verbeteren.’

Beleef de ruimte
In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht ontstaan voor de werkplek. Martijn Meeske van MMEK is inrichter van ziekenhuizen, musea en winkelbedrijven en heeft het ontwerp voor het beste kindermuseum ter wereld (Geofort in Herwijnen) op zijn naam staan. Hij weet wat er komt kijken om een omgeving te creëren waar je je aangenaam voelt. “Voor ons is dat een ruimte waar iedereen die er gebruik van maakt zich thuis voelt en de verbeelding prikkelt. De goede experience van een ruimte is nooit te expliciet en activeert de gebruiker op een andere manier naar de dingen te kijken.” Meeske ontwierp met die gedachte onder meer het AMC in Amsterdam, het UMC in Utrecht en het alom bewonderde Prinses Maxima Centrum. “In dit ziekenhuis komen kinderen met kanker van wie ouders ook mogen blijven slapen. Daarnaast heeft het zorgpersoneel een zware taak. Ons dilemma was; hoe maak je nou het verblijf van de families aangenamer en creëer je daarbinnen de ideale werkomgeving? Wij noemen dat van cure naar care. Zo zijn we op het idee gekomen dat iedereen die in het ziekenhuis is, beter wil begrijpen wat eraan de hand is met het lichaam en wat er bij de behandeling gebeurt. Daarom hebben we onder meer het Nemo Science Center gebouwd, waarin kinderen en hun ouders alles kunnen zien en testen. Er is zelfs een tool om de operatie te oefenen.”

De beste werksfeer
Wat is volgens Robert Levering van Great Place To Work (een Europees onderzoeksbureau dat studies verricht naar het effect van werkplekken op organisaties en werknemers) de ideale werkplek? Een organisatie waarin je vertrouwen hebt, trots bent op wat je doet en plezier hebt met de mensen waarmee je samenwerkt. Jaarlijks publiceren zij een lijst met organisaties die de beste werksfeer hebben. In de lijst van dit jaar komen een aantal gezondheidsinstellingen en semi-overheidsorganisaties voor zoals Alliander, Combinatie Jeugdzorg, Woonbron en Gemeente Almere Vastgoedbedrijf. Robert Levering benadrukt dat de persoonlijke aandacht en vrijheid die je op de werkvloer hebt, ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van de beleving van een werknemer

sept-01 inrichting panden voorbeelden

Bronnen foto's (Alliander: www.perssupport.nl, Gemeente Almere: www.cura-interieur.nl, Combinatie Jeugdzorg: www.hippconsultancy.nl).

En?
Wat zijn de meest inspirerende werkplekken in Nederland binnen onderwijs, zorg en overheid? Met de hulp van Meeske, Van Drunen en Levering staan hieronder de meest inspirerende werkplekken in willekeurige volgorde: 

  1. Kinderstad VUmc 
  2. Gemeentehuis Hardenberg
  3. RDM Rotterdam
  4. Basisschool de Akker
  5. Prinses Maxima Centrum 
  6. Gemeentehuis Brummen
  7. 4e Gymnasium in de Houthavens Amsterdam