De zin en onzin over assessments

De zin en onzin over assessments
Je kunt het wel vertellen, maar je moet het ook laten zien. Dat is het motief van assessments, weten Patricia van Deursen en Mariske Frieser, corporate recruiters bij Maandag. Maar heb je er zelf ook wat aan? En is het verstandig om je voor te bereiden?

 

Opstap naar werkplezier 

Er bestaan bijna geen sollicitatieprocedures meer zonder een assessment. In feite is het een serie tests om organisaties te helpen de best passende kandidaat te vinden. Daarnaast zorgen assessments voor minder verloop, meer werkplezier en voorkomen dat een kandidaat op de verkeerde plek terecht komt.

Eerst wie dan wat

Wat er uit een assessment komt, bevestigt of ontkracht wat er in de gesprekken is gezegd en door de recruiters is opgemerkt. Je mag assessments daarom nooit los zien van de persoonlijke gesprekken. Die zijn veruit het belangrijkst.

Pas je bij de organisatie? 

Uit het assessment ontstaat een totaal plaatje van de persoon achter de kandidaat. Wie ben je en wat kun je? Dit profiel dient zo goed mogelijk aan te sluiten bij het profiel waar de organisatie naar zoekt. Oftewel, pas je bij de organisatie.

Wat zijn je drijfveren?

Per organisatie verschilt de inhoud van het assessment. Bij Maandag wordt er hoofdzakelijk gekeken naar de match met de cultuur. Dit wordt gedaan met een drijfverenonderzoek, waarin onder meer je competenties en IQ worden getest.

Neem alvast de proef op de som

Het is verstandig om een assessment voor te bereiden. Dat beïnvloedt op een positieve manier je score. Je kunt je echt overvallen voelen door de zwaarte van de IQ-test en het feit dat je binnen een bepaalde tijd klaar moet zijn. Het is daarom fijn als je de test alvast hebt kunnen oefenen en weet wat voor een soort vragen je krijgt.

Wat staat je te wachten

Online vind je heel veel gratis tests. Maar vraag voordat je je assessment gaat doen bij de organisatie na welke onderdelen er in de test worden afgenomen. Bij Maandag toetsen we bijvoorbeeld rekenvaardigheid & cijfermatig redeneervermogen en verbale aanleg & logisch redeneervermogen  in de IQ-test. Andere organisaties kunnen daar bijvoorbeeld ook figurenreeksen en diagrammen aan toe voegen.

Volg je hart

Voor het drijfverengedeelte van het assessment is er eigenlijk één eenvoudig advies: Antwoord wat in je opkomt. Dat geeft het beste aan wie je bent en waar je voor staat.

Je bent fijn zoals je bent 

Als dit het resultaat is uit de tests en je krijgt daardoor de job niet; wees blij! Het bespaart je een hoop teleurstellingen, omdat uit het assessment (en bij twijfel tijdens de gesprekken) blijkt dat je niet bij de organisatie past. By the way, je bent fijn zoals je bent!

Nieuw persoonlijk inzicht

Een assessment is ook een leerproces voor jezelf, het opent je ogen omdat je nog meer inzicht hebt gekregen in wie je bent en waar je voor staat. Bovendien kun je werken aan de dingen waar je niet hoog op scoort.

Relativeer 

Net als bij een Cito-toets is een assessment een momentopname. Bij een volgende kunnen de scores voor het drijfverengedeelte weer heel anders liggen.