De werkplek vertelt wie je bent en wat je doet

De werkplek vertelt wie je bent en wat je doet

‘Laat me je bureau zien en ik zeg je wie je bent,’ zou de Amerikaanse psycholoog Sam Gosling kunnen zeggen. Volgens deze bekende wetenschapper maakt de manier waarop je jouw werkplek vormgeeft inzichtelijk wie je bent en wat je normen en waarden zijn. Het geeft je levensstijl voor een deel(tje) prijs. Hij onderzocht honderden bureaus en ontdekte het principe dat elke werknemer zijn eigen voorkeuren heeft, zijn eigen manier van werken en zijn eigen idee van een fijne werkplek. “We geven onze omgeving zó vorm dat die bevestigt en versterkt wie we zijn.” 

Dit zegt je werkplek over jou
Maar hoe zit het nou met jou? Herken jij je in een van deze voorbeelden?

  1. Bijzondere, grappige en persoonlijke dingen van thuis

Als je met gadgets en spullen van thuis je werkplek vormgeeft, dan ben je waarschijnlijk een enthousiaste en vrolijke collega die de ander graag aan het lachen maakt. Heb je een foto staan met je partner en kinderen? Dan haal je jouw privéleven bij je werk. Uit onderzoek blijkt dat je dan het belang van je vrije tijd en je familie vooropstelt.

  1. De pot snoep

Je bent niet alleen een zoetekauw, maar je houdt ook van gezelligheid. De pot snoep is de impliciete uitnodiging naar collega’s om er af en toe eens een uit te pakken en een praatje te maken. 

  1. Je eigen plant

Je maakt het huiselijk omdat je van plan bent lang te blijven. Hoe beter de plant verzorgd wordt en hoe groter deze is, des te vertrouwder de medewerker zich voelt.

  1. Je eigen koffiebeker

Een kop geeft je identiteit en kan leuk staan op je tafel. Je aanwezigheid blijft zelfs zichtbaar als je er niet bent. Hetgeen op de beker staat, zegt iets over je persoonlijke voorkeuren? Harry Potter-mok, Harry Potter-fan. 

  1. Mr. & Mrs. Clean Desk

Je houdt van overzicht en inzicht en houd je werkruimte strak en netjes. Als alle bureaus in een organisatie zo opgeruimd zijn als de jouwe, zegt dat waarschijnlijk iets over de cultuur in het bedrijf. 

Binnenkijken bij bekende Nederlanders
Wat heeft Koning Willem-Alexander eigenlijk op zijn bureau staan? En Mark Rutte? Valt er iets te vertellen over het klaslokaal van meester Bart? Wat kun je zeggen over de stapels boeken, is die foto van de familie nou zo interessant en kan die rommel een teken zijn? Analyseer het met de 5 kenmerken en laat het ons weten wat jij over hun bureau kan zeggen.

bn-werkplek

Bronnen foto’s (NOS, VICE, RTL Nieuws)