Countdown: zo blijf je ook de laatste dagen van het jaar gemotiveerd

Countdown: zo blijf je ook de laatste dagen van het jaar gemotiveerd
Met de feestdagen voor de deur is het soms knap lastig om je op werk te focussen. Want eerlijk is eerlijk: stiekem zit je met je hoofd al bij het kerstdiner, de wintersport en alles wat je daarvoor nog moet regelen. Met deze zeven tips geef je je motivatie een boost.
Deel grote taken op 
Zie je als een berg op tegen het schrijven van een rapport of het voorbereiden van de eindejaargesprekken? Deel het dan op in behapbare deeltaken. Op die manier houd je het overzichtelijk voor jezelf en ervaar je minder weerstand.  
 
Start de dag goed 
Een goed begin is het halve werk. Sta op tijd op, ontbijt gezond en pak als het even kan de fiets naar je werk. Je zult zien dat dit veel meer voor je energiepeil doet, dan snoozen, een croissantje op het station en filerijden. 
 
Omring je met positieve collega’s 
Niets fijner dan de bemoedigende woorden van een collega als je het even niet meer ziet zitten. Omring je daarom zoveel mogelijk met teamleden die goedgehumeurd zijn en je een peptalk kunnen geven wanneer nodig. 
 
Focus op wat je al gedaan hebt 
Natuurlijk kun je kijken naar wat je allemaal nog moet doen, maar je kunt ook focussen op de dingen die je al hebt afgerond. Wedden dat je je gelijk beter voelt? Bovendien geeft het vertrouwen: als je dat al allemaal voor elkaar hebt gekregen, moeten die laatste dingen ook wel lukken. 
 
Geef jezelf een schouderklopje 
Heb je een taak van je to do-lijst afgerond? Beloon jezelf dan! Als je weet dat er iets leuks op je staat te wachten – bijvoorbeeld iets lekkers bij de koffie of je favoriete tijdschrift – is het een stuk aantrekkelijker om je kwaad te maken. 
 
Ga aan de slag 
Je kunt wel de hele tijd tegen jezelf zeggen dat je zó geen zin hebt om dat ene project af te ronden of die vergadering voor te bereiden: het verandert niets aan de situatie. Wanneer je ‘gewoon’ aan de slag gaat, ben je klaar voordat je het weet.  
 
Maak er een feestje van 
Als je dan toch moet werken, dan kun je er net zo goed een feestje van maken. Versier de afdeling, zet kerstmuziek op en zorg voor een lekkere lunch. Wanneer de sfeer goed is, krijg je veel meer gedaan.