Concentratie geeft je een gigantische voorsprong

Concentratie geeft je een gigantische voorsprong

‘Wie zich leert te concentreren heeft een directe voorsprong op anderen,’ stelt de Amerikaanse computerwetenschapper Cal Newport. Dat is de moeite waard, want een voorsprong nemen op anderen is belangrijk om bij te blijven in je vak. De benadering van Newport levert interessante inzichten op. Vanaf nu is het een kwestie van concentreren. Zullen we beginnen? 

Mooi, je bent er nog. Dan gaan van start. Om te beginnen maakt Newport onderscheidt tussen twee soorten werk:

  1. ‘Diep werk’: hiervoor is volledige concentratie nodig, waarbij je al je verstandelijke vaardigheden moet benutten. Je leert daardoor veel en maakt waardevolle dingen die niet makkelijk zijn om na te doen of te maken.
    Zoals? Schrijven van een plan, een rapport of een paper. 
  1. ‘Oppervlakkig werk’:dit doe je bijna op de automatische piloot. Denk aan klusjes van logistieke aard, die je ook vrij makkelijk kunt doen als je wordt afgeleid.
    Zoals? Je e-mail afhandelen of deelnemen aan een vergadering.

Hiermee kun je je onderscheiden
‘Diep werk’ is volgens Newport zeldzaam aan het worden. Je kunt je ermee onderscheiden. ‘Terwijl de hele wereld bezig is met oppervlakkige mailtjes, kun jij al je denkkracht besteden aan je werk.’ stelt Newport. ‘Dat levert je voordeel en voorsprong op. Oppervlakkig werk voorkomt dat je ontslagen wordt, ‘diep werk’ zorgt voor promotie.’ Nog belangrijker: ‘diep werk’ geeft meer voldoening. Je vraagt je niet meer aan het einde van de dag af wat je nu precies hebt bereikt, zoals je dat misschien wel doet na een dag van oppervlakkig werk.

Hoe creëer je ‘diep werk’?
Het is een illusie om te veronderstellen dat jij zou kunnen ontsnappen aan oppervlakkig werk. Je hoeft het volgens Newport dan ook niet volledig uit je leven te bannen. Wel moet je voorkomen dat het je leven gaat beheersen. Hoe creëer je voor jezelf een situatie dat je aan ‘diep werk’ toekomt? Newport onderscheidt vier mogelijkheden:

  1. De kloosteraanpak. Je hebt dan de luxe dat je je volledig kunt storten op dit ‘diepe werk’. Er zijn geen lastige collega’s of familieleden die aandacht nodig hebben. Deze situatie is slechts voor weinigen weggelegd. Misschien een paar kunstenaars die in volledige afzondering kunnen werken.
  2. De dubbelmodus. Je gaat gewoon mee in ‘oppervlakkig werk’, maar eens in de zoveel tijd zonder je je af om aan een project te werken. Zoals je dat vroeger misschien deed voor een tentamenweek of nu voor het schrijven van een plan.
  3. De journalistenaanpak. Momenten waarop je je een paar uur in afzondering afsluit om diep geconcentreerd aan een stuk of boek te werken. Deze strategie bestaat uit het pakken van werkmomenten als ze voorbijkomen en vergt veel discipline.
  4. Ritmisch. Bij deze aanpak rooster je ‘diep werk’ in. Zet het in je agenda. Elke dag maak je er een paar uur voor vrij.

Zo pak je het aan
De eerste drie mogelijkheden blijven het lastigst in de praktijk te brengen. Daarom is ‘ritmisch’ de meest voor de hand liggende optie om voor te gaan. Maar hoe doe je dat?

Stap 1. Afleiding inroosteren
Maak van concentratie je standaardmodus en zet afleiding in je agenda. Check bijvoorbeeld je e-mail op vaste tijdstippen en plan vergaderingen in.

Stap 2. Afspraak maken met je baas
De belangrijkste stap is dat je daadwerkelijk voor ‘diep werk’ kiest. Daarmee kun je slechter bereikbaar worden voor collega’s. Je ontkom dan ook niet aan een gesprek met je manager. Vraag aan hem of haar: hoeveel procent van mijn tijd wil je dat ik besteed aan ‘diep werk’? Dan heb je een afspraak om je aan te houden.

Stap 3. Creëer tijdsdruk
Leg jezelf tijdsdruk op. Werk niet over, maar stop altijd op een vast moment. Door de tijdsdruk dwing je jezelf selectiever te zijn waaraan je tijd besteedt. Bovendien stelt Newport dat je met ‘diep werk’ in minder tijd juist méér gedaan krijgt. Zijn voorstel is dat je ’s morgens elk halfuur van je werkdag inroostert. Niet om streng voor jezelf te zijn, maar om je bewust te zijn van waar je tijd aan opgaat. 

Confronterende theorie
Newport snapt dat je voor sommige beroepen bereikbaar moet zijn. ‘Diep werk’ is dus voor hen minder relevant. Bijvoorbeeld voor een baliemedewerker. Daarentegen overschatten volgens Newport ook veel mensen hoe belangrijk bereikbaarheid in hun werk is. En daarmee is ‘diep werk’ een confronterende theorie. Hoe makkelijk is het om je elke dag te verschuilen achter een volle inbox en agenda? Maar wat ga je eigenlijk doen als je een paar uur per dag ‘diep werk’ doet?