Ben jij een goede collega?

Ben jij een goede collega?
Voor anderen klaarstaan is natuurlijk de ultieme kerstgedachte. Niet alleen privé, maar ook op het werk. Daarom zeven tips om een collega uit duizenden te zijn!
Wees een luisterend oor 
Onenigheid met een teamgenoot, een vervelend beoordelingsgesprek of ‘simpelweg’ niet lekker in je vel zitten: iedereen loopt weleens tegen dingen aan. Wat is er dan fijner dan een collega te hebben bij wie je je hart kunt luchten? Kijk of jij die persoon kunt zijn en luister zonder te oordelen. 
 
Bied je hulp aan 
Zie je dat je teamgenoot omkomt in het werk of vastloopt met het uitvoeren van een complexe opdracht? Ga dan niet onverstoorbaar verder met je eigen werkzaamheden en vraag of je iets voor hem of haar kunt betekenen. Soms is een frisse blik of de wetenschap dat jij meedenkt al voldoende om de ander verder te helpen. 
 
Houd je aan afspraken 
Heb je gezegd dat je bepaalde taken oppakt? Of verwacht iedereen dat jij bij een bespreking bent? Houd je daar dan ook aan. Wanneer jij je afspraken nakomt, weten jouw collega’s dat ze op je kunnen rekenen en dat is heel waardevol. 
 
Geef een compliment 
Eerlijk is eerlijk: een compliment doet iedereen goed. Heeft je collega zojuist een indrukwekkende presentatie gegeven of een goed idee gedeeld tijdens een vergadering? Houd het niet voor je, maar spreek het uit! Het zijn juist de kleine dingen die ertoe doen. 
 
Gun anderen succes 
Het kan best even slikken zijn wanneer een collega een promotie krijgt die jij graag had gewild of wordt overladen met complimenten terwijl jij ook heel erg je best doet. Houd in je achterhoofd dat de prestaties van je collega’s losstaan van jouw succes en wees oprecht blij wanneer zij ‘punten scoren’. 
 
Toon interesse 
Praat niet aan één stuk door over je superleuke weekend of avontuurlijke vakantie, maar geef je collega’s ook de ruimte en toon interesse. Daarmee laat je zien dat je het belangrijk vindt om te weten wat hen drijft. Bijkomend voordeel: de samenwerking verloopt misschien wel een stuk soepeler als je meer van elkaar weet. 
 
Zet een (oprechte) glimlach op 
Wanneer je met een chagrijnig gezicht aan het werk bent, kan het zomaar zijn dat anderen jou niet durven aan te spreken. Ook als ze eigenlijk wel jouw hulp kunnen gebruiken of behoefte hebben aan een praatje. Door te glimlachen, laat je zien dat je benaderbaar bent en creëer je een fijne, open sfeer. 
 
Heb jij een collega uit duizenden? Tag hem of haar!