Altijd bereikbaar en ‘aan’: een vloek of een zegen?

Van een telefoontje van je baas op je vrije dag of een mail van een collega op zaterdagavond, kijk je waarschijnlijk allang niet meer op. We zijn met z’n allen gewend om altijd en overal bereikbaar te zijn en ‘aan’ te staan. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Komen ze!

Voordelen 

 
Je bent flexibel 
In de trein, aan de keukentafel, op het strand: door mobiele technologie kun je waar je maar wilt werken. Dat betekent dat je niet per se naar kantoor hoeft te komen om je werk te doen en daardoor meer vrijheid hebt. Een dagje thuiswerken of ‘workation’: het kan (bijna) allemaal.  
 
Je krijgt veel gedaan 
In ‘verloren uurtjes’ even wat mails wegwerken, terwijl je de hond aan het uitlaten bent een werktelefoontje plegen, tijdens het koken alvast de presentatie voor morgen doornemen: je krijgt veel gedaan op een dag en kunt snel schakelen. 
 
Je bent op de hoogte 
Of er nou een belangrijke bespreking wordt verplaatst, een leidinggevende de organisatie gaat verlaten of je collega wat later is in verband met een lekke band: jij weet wat er speelt. Via WhatsApp, mail of chatprogramma’s wordt alles met elkaar gedeeld. 
 

Nadelen 

Je bent nooit echt vrij 
Dat je altijd bereikbaar bent voor je collega’s en je werkmail 24/7 kunt checken, heeft ook een keerzijde. Het zorgt ervoor dat je nooit echt vrij bent; zelfs niet als je op vakantie gaat naar de andere kant van de wereld (tenzij er geen wifi is). Hierdoor is het lastig om je werk helemaal los te laten. 
 
Je bent snel afgeleid 
Wil je net beginnen aan het avondeten of je peuter een verhaaltje voorlezen, hoor je een bliepje uit je broekzak komen. Zonder dat je er erg in hebt, werp je toch even snel een blik op je scherm, want ja: ‘misschien is het wel belangrijk’. Heel plichtsgetrouw, maar minder fijn voor de mensen om je heen.  
 
Je ervaart minder rust 
Op een werkdag komen er heel wat prikkels op je af. Om die op een goede manier te kunnen verwerken, is rust essentieel. Met een telefoon die aandacht blijft vragen, is dat moeilijk.  Voordat je het weet reageer je ‘even snel’ op een mail of app en kom je niet toe aan dat boek dat je eigenlijk wilde lezen.  
vertel ...