7 tips waarmee je razendsnel je creativiteit verhoogt

7 tips waarmee je razendsnel je creativiteit verhoogt
1. Begin met vragen
Jonge kinderen stellen heel veel vragen per dag. Daarmee verbreden zij hun horizon en leren veel. Stel jij nog regelmatig open vragen? Waarom iets zus zit of zo? Met de antwoorden ontdek en zie je meer.
 
2. Oordeel zo min mogelijk
Makkelijker gezegd dan gedaan. Het is mens-eigen om snel overal iets van te vinden. Toch belemmert het ons ruimer te denken. Probeer onderwerpen of ontwikkelingen meer van een afstand te bekijken. Sta open voor andere mogelijkheden, ga er nieuwsgierig naar op zoek en stel vragen. Met de antwoorden en informatie die je krijgt, ontstaat er vanzelf een bredere blik en krijg je heldere nieuwe ideeën.
 
3. Doe niet steeds hetzelfde
Kom uit je comfortzone en verlaat regelmatig je bureau of vertrouwde werkplek. Ga gewoon ergens anders zitten of kies een locatie buiten de deur. Probeer vergaderingen ook niet steevast in de bekende ruimten te organiseren. Maar op een plek waar je inspiratie van krijgt en vrijheid ervaart. Kan van alles zijn. Museum, strand, bos, bijzonder gebouw in de buurt of een bruine kroeg. Daag je hang uit naar routine, neem regelmatig een andere route naar je werk en luister ondertussen naar iets anders dan wat je gewend bent. Weleens een podcast geprobeerd?
 
4. Denk in mogelijkheden
Natuurlijk, we kennen ze. Collega’s die, als je met een idee komt, bij voorbaat roepen: ‘Ja maar’… of  ‘dat hebben we al eens gedaan’… Wie zijn of haar creativiteit wil aanspreken, denkt in mogelijkheden en niet in beren op de weg. Eerst het idee, dan bepalen wat je ermee kunt bereiken en vervolgens zie je wel hoe het uitgevoerd gaat worden. Een goed idee, laat zich namelijk altijd organiseren.
 
5. Fantaseer erop los
Als kind deed je misschien een kijkspelletje in de auto. Denk aan ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of nummerborden raden, uit welk land, of stad, komt een auto. Waarom hanteer je niet hetzelfde principe wanneer je zelf een file inrijdt. Verzin waar anderen naar toegaan. Waar is de man in de auto naast je mee bezig? Wat voor vak zou hij uitoefenen? Je fantasie kun je iedere dag trainen door een willekeurig voorwerp in gedachten te nemen en tien dingen te bedenken die je ermee kunt doen.
 
6. Lol
Hormonen in de rechterhelft van je brein activeren jouw creativiteit. Wie veel lacht, plezier maakt en gelukkig is, zet deze hormonen volop aan het werk. Heb je een creatief overleg, start dan met dansmuziek, een grappige anekdote of een hilarisch filmpje. Echt. Het werkt.
 
7. De eerste keer
Besteed elke dag tien minuten aan het leren van iets nieuws. Dat kunnen simpele, praktisch en gekke dingen zijn: zoals drie nieuwe woorden in een vreemde taal, de titel van een muziekstuk of het uitproberen van een recept. Het stimuleert je brein en leidt tot meer creativiteit.