7 tips waarmee je jouw sollicitatiegesprek als een topsporter voorbereidt

7 tips waarmee je jouw sollicitatiegesprek als een topsporter voorbereidt
Wie solliciteert, weet dat de laatste 10 minuten vòòr het gesprek voelen alsof je eindexamen doet. De vragen flitsen door je hoofd en voor je het weet nemen de zenuwen een loopje met je. Met deze 7 tips overkomt je dat niet meer.
Coördineer kalmte
Hoe meer zenuwen, des te minder goed je kunt luisteren en concentreren. Stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, tasten je denkvermogen aan. Om rustig te blijven en je te concentreren helpt een simpele ademhalingsoefening. Hoe? Diep inademen, tot tien tellen en weer uitademen.  Herhaal dit een paar keer. Terwijl je dat doet, denk je aan positieve dingen.
 
Kom op tijd, niet te vroeg
Te laat komen voor je sollicitatiegesprek, is not done. Gebeurt het toch, laat dan weten dat je er niet op tijd kunt zijn en probeer voordat je naar binnenstuift op adem te komen. Ben je veel te vroeg, meer dan tien minuten, wacht dan nog even voordat je naar binnen gaat. Anders overrompel je je nieuwe werkgever misschien.
 
Straal vriendelijkheid uit
Gooi je charmes niet alleen in de strijd bij je gesprekspartner, maar zorg er ook voor dat de mensen die je ontmoet -  de receptionist,toekomstige collega’s – denken: leuk, sympathiek iemand.
 
Zet jezelf neer als een sterk merk
Wat maakt jou uniek? Probeer in voorbereiding op het gesprek twee dingen over je zelf te bedenken die moeten blijven hangen. Koppel die twee onderscheidende capaciteiten aan de elementen waar het bedrijf naar op zoek is.
 
Stop met oefenen
Ga in de laatste minuten niet alles wat je in de voorbereiding op het gesprek hebt geoefend, opnieuw herhalen. Het gevaar bestaat dan, dat je jouw verhaal als een lesje opdreunt en het gesprek geen gesprek laat worden.
 
Neem alvast de juiste houding aan
De eerste indruk is cruciaal. Straal vertrouwen en evenwichtigheid uit. Dus rug recht, hoofd omhoog, je mag er zijn. Als je wacht op je gesprekspartner let dan meteen op je zithouding: rechtop, schouders ontspannen, handen zichtbaar, voeten plat op de grond en oogcontact houden.
 
Verleidelijk, maar niet doen
Nog even snel op je telefoon, of het nieuws checken, is verleidelijk, maar niet verstandig. Alles wat je leest en ziet, leidt af van het gesprek dat je zo gaat voeren. Het is ook niet het moment om nog wat laatste zaken van de organisatie op te zoeken. Informatie die je haastig tot je neemt, kun je verkeerd interpreteren. Het is wel verstandig om de aantekeningen die je hebt gemaakter nog een keertje op na te slaan.
 
Hoe zie ik eruit? Check
Schiet nog even het toilet in om te kijken hoe je eruitziet. Ook al ging je tot in de puntjes verzorgd van huis weg, het is altijd goed om te controleren of dit nog steeds het geval is. Bovendien een goed moment om je handen te wassen.. Je kauwgum heb je natuurlijk allang weg gedaan.
 
Go for it!