Klaar voor de start… 5 tips voor een glansrijk begin van jouw carrière

Ben je net klaar met je opleiding? Dan ligt de wereld aan je voeten; helemaal in deze krappe arbeidsmarkt. Maar dat betekent niet dat die eerste carrièrestappen appeltje-eitje zijn. Want waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste weg inslaat? Deze tips helpen je op weg.

Ga niet voor de eerste de beste baan 
Wanneer de organisatie waar je bent afgestudeerd je een baan aanbiedt, is dat natuurlijk vleiend. Toch is het belangrijk om kritisch te blijven en jezelf af te vragen of je er echt blij van wordt. Is het antwoord nee? Bedank dan vriendelijk en wacht tot er iets op je pad komt waar je wél laaiend enthousiast over bent.  
 
Focus op het hier en nu 
Op zoek gaan naar een baan voor het leven brengt nogal wat druk met zich mee. Bovendien is het lastig om in te schatten waar je over tien of vijftien jaar staat. Misschien woon je wel met een uit de hand gelopen vakantieliefde aan de Spaanse kust. Who knows. Kortom: richt je op de aspecten die je nú belangrijk vindt en laat die toekomst maar komen! 
 
Laat je niet afschrikken 
In de meeste vacatures wordt er om minimaal twee jaar werkervaring gevraagd. Weinig bemoedigend als je net uit de schoolbanken komt, maar zeker geen reden om niet te solliciteren. Zoom in op de eisen die je kunt afvinken en benadruk de ervaring die je wél hebt opgedaan, bijvoorbeeld binnen projecten op school, je stage of een studentenvereniging. 
 
Toon enthousiasme 
Enthousiasme werkt aanstekelijk. Sta jij te trappelen om aan de slag te gaan bij een bepaalde organisatie? Krijg jij een grote glimlach op je gezicht als je denkt aan die ene functie? Steek je enthousiasme dan niet onder stoelen of banken en laat zien dat jij die baan supergraag wilt. 
 
Wees vindingrijk 
Met een rechttoe rechtaan motivatiebrief en cv in Word-sjabloon spring je er tegenwoordig niet meer uit. Verdiep je in de mogelijkheden en zorg ervoor dat jouw potentiële werkgever niet om jou heen kan. Maak bijvoorbeeld een interactief cv of presenteer jezelf in een korte video. 
 
Ben jij een beginnende docent, zorgprofessional of professional binnen de overheid? Wij helpen je graag bij de start van je carrière met Maandag® Startklaar. 
goed verhaal in het nieuws moet je zien