10 tips voor

10 tips voor

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar als je optelt hoe lang je samen met je collega’s optrekt zal je verbaasd zijn. Een gemiddelde werknemer besteedt namelijk 70 procent van de tijd op het werk en dus met collega’s. Mensen die je uiteindelijk niet zelf hebt gekozen, maar wel dierbaar voor je kunnen worden. Deze tips helpen je alvast op weg naar een nog betere samenwerking met je collega’s. 

Zet de klokken gelijk: Je hoeft geen open boek te zijn, maar laat je collega’s regelmatig weten waarmee je bezig bent. Vertel hoe het ervoor staat. Met andere woorden: zet de klokken gelijk. Dat verhoogt elkaars betrokken- en saamhorigheid.

Deel wat over jezelf: Je hoeft jouw levensgeschiedenis niet met iedereen te delen. Maar zodra je iets over jezelf vertelt, zal je merken dat andere mensen zich ook meer voor jou openen.

Belangstelling en inleving: Toon interesse voor je collega’s. Echt luisteren is misschien wel lastig, maar je krijgt er wel de mooiste gesprekken en andere inzichten door.

Wees duidelijk: Maak op een vriendelijke manier duidelijk wat je als mens en professional wel waardeert en wat niet.

Respectvol en rustig: Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Blijf altijd professioneel en vermijdt schreeuwen of schelden. Het doet pijn en is niet nodig. 

Samen: Vraag eens aan een andere collega hoe hij of zij over een bepaalde kwestie denkt of dit zou oplossen. Samen bereik je meer dan in je eentje. Een teamprestatie is bovendien vaak nog veel leuker en het smeedt een unieke band. 

Open en constructief: Wees open en geef elkaar regelmatig complimentjes feedback.  Zelfs de stoerste collega’s willen uiteindelijk ‘goed gedaan’ horen. Maak het ook bespreekbaar als dingen anders en beter kunnen. Geef positieve feedback.

Geduld is een schone zaak: De een is niet zo snel als de ander. Zorg dat iedereen bij kan blijven en in eigen tempo kwalitatief werk kan leveren. Wees dus geduldig met collega’s die minder snel zijn. Ergeren heeft al helemaal geen zin, dat is verloren energie. 

Lach: Begin de dag met een lach en houd die vast. Ook als het eens tegenzit. Wie zijn werk positief benadert, straalt dat uit. Onbewust ontstaat er zo een nog betere sfeer.

Werk aan de relatie: Een relatie is hard werken. Dat betekent dat je wilt investeren in de ander. Een vertrouwensband creëren. Vandaaruit is de ander ook eerder bereidt iets voor jou te doen of opbouwende kritiek te krijgen (en te geven).

Wat doe je om aan een optimale relatie met je collega’s te werken? Laat je reactie achter onderaan dit artikel.