Woordvoerder

Over de functie

De woordvoerder Gedeputeerde Staten (GS) komt te werken binnen het programma Ondersteuning Bestuur en Management. In dit programma werken zo’n zeventig professionals die samen direct bijdragen aan een goede ondersteuning van het college van Gedeputeerde Staten en de directie. Naast het team van woordvoerders zijn dat onder meer de bestuursadviseurs, lobbyisten en secretarissen van Gedeputeerde Staten en de directie. Je werkt met de portefeuille vrije tijd, cultuur, sport, bestuur en veiligheid.


De functie

Als woordvoerder ben je verantwoordelijk voor de mediastrategie en de positionering van de bestuurder en zijn portefeuille. Je werkt intensief samen met de Gedeputeerde en adviseert hem over communicatieve en bestuurlijke aspecten, onder andere bij de besluitvorming van complexe en politiekgevoelige onderwerpen. Je anticipeert op mogelijke issues en adviseert de Gedeputeerde over positionering, profilering en samenwerking. Je bent het eerste aanspreekpunt en de gesprekspartner voor de media en begeleidt de Gedeputeerde bij mediacontacten (persconferenties, interviews, achtergrondgesprekken etc.). Je adviseert hem over de woordvoeringslijn en de benadering van de media. Ook de voorbereiding van de Gedeputeerde op openbare optredens en belangrijke bijeenkomsten is onderdeel van je takenpakket. Daarnaast werk je voortdurend aan de opbouw van je (media)netwerk. Onnodig te zeggen dat politiek denken je tweede natuur is.

 

De uitdaging

Je bent onderdeel van een klein team rondom de Gedeputeerde, samen met de secretaresse, de bestuursadviseur en de strategisch adviseur communicatie; laatstgenoemde collega zorgt voor de verbinding naar de desbetreffende beleidseenheden en programma’s. Daarnaast maak je deel uit van het team met zeven andere woordvoerders.

Je krijgt in de praktijk alle ruimte van de Gedeputeerde, maar die moet je dan ook wel durven pakken. Dat vraagt een scherpe en proactieve houding, kennis van het communicatie vak en affiniteit met de beleidsvelden waarvoor jij de woordvoerder bent. Je krijgt volop te maken met de hectiek van het woordvoerderschap, maar je wordt uitgedaagd om je niet alleen door de waan van de dag te laten beheersen. De provincie verwacht méér van een woordvoerder: (media)analyse, inspelen op kansen en trends en het bedenken van slimme strategieën behoren nadrukkelijk tot jouw takenpakket.


De ideale kandidaat heeft ruime ervaring met woordvoering en met het adviseren van politieke ambtsdragers of bestuurders. Werken voor de publieke taak is voor jou een logische keuze. Je kent je weg in de journalistiek en je weet als geen ander hoe het medialandschap in elkaar steekt. Je weet hoe je moet opereren in grotere en complexe overheidsorganisaties. Je hebt een ondernemende instelling en kunt je goed verplaatsen in de belangen en behoeftes van de partners in de omgeving. Je weet de hoofd- en bijzaken uitstekend te onderscheiden. Van nature ben je scherp en anderen liefst een paar stappen voor.

Verder vinden we het belangrijk dat je een echte netwerker bent. Het onderhouden van relaties gaat je uitstekend af, zowel met je bestuurder, de beleidsmedewerkers als journalisten. Je bent toegankelijk en een verbinder, ook met partners buiten de eigen organisatie. Kortom, iemand die uitgaat van kansen en niet van belemmeringen. En die in staat is om zich nieuwe thema’s snel eigen te maken en die snel doorheeft ‘hoe de hazen lopen’. In het verleden heb je laten zien dat je een doorpakker bent: je hebt dingen voor elkaar gekregen, door een combinatie van slim denken en praktisch doen. En dat kun je met concrete voorbeelden staven. Een flexibele werkhouding (multitasken), stressbestendig zijn en bereidheid op ongeregelde tijden en plaatsen te werken ten slotte, zijn zaken die voor jou vanzelfsprekend zijn. 

Een opleiding in de communicatie of journalistiek is een pre, maar er zijn ook andere combinaties van opgedane ervaring en opleidingen denkbaar. Een academisch niveau is vanzelfsprekend.


Competenties 

-         zelfstandig én teamplayer (samenwerken);

-         communicatief vaardig, netwerker, assertief en verbindend;

-         analytisch, besluitvaardig, overtuigingskracht;

-         probleem-overstijgend denken;

-         planning en timemanagement;

-         En: ruime ervaring met woordvoering en met het adviseren van politieke ambtsdragers of bestuurders (3-5 jaar)

 

Functie eisen

  • Minimaal 3 jaar werkervaring als woordvoerder bij een overheidsinstelling
  • Afgeronde WO opleiding op het gebied van communicatie of journalistiek
  • 3 - 5 jaar ervaring met het adviseren van politieke ambstdragers of bestuurders

Over het bedrijf

Bij Maandag® zijn we met onze landelijke vestiging HR & Communications altijd bezig met het maken van de juiste match. De wensen, ervaring en skills van de professional worden geïnventariseerd en op basis daarvan kijken we naar de mogelijkheden van de aanvragen van onze opdrachtgevers. Specialist op gebied van Human Resources dat ben jij, wij gaan graag met jou in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Reageer vandaag met je bijgesloten cv op de vacature, dan gaan we de juiste match maken! 

Solliciteren

Herken jij jezelf in dit profiel? En lijkt werken bij Maandag® je een mooie stap? Solliciteer dan meteen. Wie weet ziet jouw maandag er binnenkort dan net zo tof uit als die van ons.

Is dit jouw toekomstige baan?

Solliciteren
Verenice de Jager

Verenice de Jager

Recruiter

Het sollicitatieproces

undefined

Solliciteer

Binnen vijf dagen ontvang je een reactie op je sollicitatie.

undefined

Telefonische kennismaking

Zijn er mogelijkheden? Dan leren we je graag beter kennen.

undefined

Eerste gesprek

We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis te maken.

undefined

Tweede gesprek

In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken en eventuele vragen die jij nog hebt.

undefined

Contractvoorstel

Is er van beide kanten een klik, dan doen we je graag een voorstel.

In dienst

Blij met ons aanbod? Dan zijn we een match. Na het tekenen van je contract is het officieel rond. Gefeliciteerd!

#DeVoordelen

Waarom werken bij maandag®?

  • Afwisseling Elke opdracht is anders.
  • Groei Omdat we ontwikkeling belangrijk vinden hebben we een eigen Maandag® Academy. Hier kan je (vakinhoudelijke) trainingen volgen zodat jij blijft groeien.
  • Onbeperkt online leren Via onze Maandag® academy heb je onbeperkt toegang tot diverse trainingen en cursussen.
  • Persoonlijke begeleiding en coaching Samen met jou kijken we naar je ambities en begeleiden je naar een volgende stap in je carrière.
  • Zekerheid van een contract Je komt bij ons in dienst en gaat aan de slag bij diverse opdrachtgevers.
#EvenVoorstellen

Jouw MAANDAG! collega's

Anne  
Anne
Jurist
Rachid  
Rachid
Basisarts
Sebastiaan  
Sebastiaan
Projectleider AVG
Soraya  
Soraya
Leerkracht basisonderwijs