Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Kort MBO Triage en kwaliteitszorg

 • E-learning

In korte MBO-programma Triage en kwaliteitszorg volg je twee belangrijke modules uit de volledige en erkende MBO-opleiding Doktersassistent. Schrijf je nu in.

Als doktersassistent ben je het aanspreekpunt voor patiënten, ondersteun en assisteer je de arts en beheer je de agenda. Wil je leren hoe er in de dokterspraktijk wordt omgegaan met triage en kwaliteitszorg? Kies dan voor het korte MBO-programma Triage en kwaliteitszorg waarin de focus op deze twee onderwerpen ligt.Je leert in deze praktijkgerichte opleiding o.a. wat triage is en welke triagesystemen er zijn. Ook oefen je met het toepassen van triage om de zorgvraag vast te kunnen stellen en de vervolgstap te kunnen bepalen. Je leert hoe je een spoedeisende hulpvraag kunt herkennen en consultaan-vragen of visiteaanvragen beoordelen. Denk aan vragen als: Is een afspraak bij de huisarts noodzakelijk? Moet deze nog voor vandaag gemaakt worden of kan het ook morgen? Moet de huisarts bij de patiënt langskomen of kan deze ook naar het spreekuur komen? Daarnaast leer je hoe je jouw eigen deskundigheid kan versterken en wat de kenmerken zijn van kwaliteitszorg.

In het kort

Het werk van een doktersassistent is geen dag hetzelfde. Als doktersassistent ben je het aanspreekpunt voor patiënten, ondersteun en assisteer je de arts en beheer je de agenda. Wil je leren hoe er in de dokterspraktijk wordt omgegaan met triage en kwaliteitszorg? Kies dan voor het korte MBO-programma Triage en kwaliteitszorg waarin de focus op deze twee onderwerpen ligt.

Je leert in deze praktijkgerichte opleiding o.a. wat triage is en welke triagesystemen er zijn. Ook oefen je met het toepassen van triage om de zorgvraag vast te kunnen stellen en de vervolgstap te kunnen bepalen. Je leert hoe je een spoedeisende hulpvraag kunt herkennen en consultaan-vragen of visiteaanvragen beoordelen. Denk aan vragen als: Is een afspraak bij de huisarts noodzakelijk? Moet deze nog voor vandaag gemaakt worden of kan het ook morgen? Moet de huisarts bij de patiënt langskomen of kan deze ook naar het spreekuur komen? Daarnaast leer je hoe je jouw eigen deskundigheid kan versterken en wat de kenmerken zijn van kwaliteitszorg.

Er is veel vraag naar doktersassistenten. Met dit korte MBO-programma zet je dan ook een belangrijke stap naar een mooie loopbaan. Je doet veel vakkennis op en kunt hierna vrijstellingen aanvragen bij doorstoom naar de volledige MBO-opleiding Doktersassistent.

Volg het nieuwste programma!

De opleiding Kort MBO Triage en kwaliteitszorg is volledig vernieuwd en voldoet aan de allernieuwste vereisten. Je bent dus verzekerd van een opleiding die voor 100% aansluit op de meest recente wensen vanuit het werkveld en behaalt een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen. Schrijf je nu in en start in november als een van de eersten met deze volledig nieuwe opleiding!

Daarom kies je voor de opleiding Kort MBO Triage en kwaliteitszorg
 • Schrijf je nu in en volg het nieuwste programma.
 • Volg 2 modules uit een erkende MBO-opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren docenten.
 • Inclusief volledig geactualiseerd lesmateriaal en live webcolleges.
 • Inclusief vakinhoudelijke praktijkdagen (fysiek en virtueel).
 • Geen vooropleiding nodig.

Doelgroep en toelating

Dit korte MBO-programma is de ideale keuze voor iedereen die op MBO-niveau wil leren over het vak van doktersassistent(e). De opleiding is ook een aanrader voor wie de volledige MBO-opleiding Doktersassistent wil volgen, maar (nog) geen stage kan of wil lopen. In dit korte MBO-programma volg je alvast twee modules uit de volledige opleiding.

Als doktersassistente moet je hulpvaardig en alert zijn, goed kunnen schakelen en op betrouwbare en respectvolle wijze kunnen omgaan met vragen van patiënten. In het dagelijks werk krijg je te maken met allerlei mensen en voer je verschillende taken uit. Geen dag is hetzelfde!

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

De opleiding

De opleiding Kort MBO Triage en kwaliteitszorg bestaat uit twee modules. Hieronder lees je wat je leert in deze modules:

Triage

Je leert in deze module wat triage is en welke triagesystemen er zijn. Daarnaast oefen je met het toepassen van triage om de zorgvraag vast te kunnen stellen en de vervolgstap te kunnen bepalen aan de hand van urgentiecriteria met behulp van de van de NHG-Triagewijzer. De Triagewijzer is een verzameling protocollen waar de doktersassistent veel mee werkt.

Triage in de huisartsenpraktijk, de spoedeisende hulp of huisartsenpost is het bepalen van de urgentie van de zorgvraag en daardoor inschatten of en wanneer een patiënt gezien moet worden door een arts. De artsen denken in diagnoses, de triagisten denken in urgenties. Dit is een essentieel verschil.

Triage gaat ook over spoed, eenduidig en veilig werken (voor de hele spoedketen). Als er sprake is van een spoedeisende vraag, is het essentieel om de triage goed uit te voeren. In deze module leer je methodes die je kunnen helpen om de juiste inschatting te maken. Verder krijg je handvatten hoe de triagewijzer te gebruiken, ABCDE-denken, het denken in toestandsbeelden en de urgentieclassificaties.

Deskundigheid en kwaliteitszorg

In deze module leer je hoe je jouw eigen deskundigheid kan versterken en wat de kenmerken zijn van kwaliteitszorg. Ook leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van de organisatie. Verder leer je hoe je goed kunt functioneren in een (multi)disciplinair team en met andere mensen effectief kunt samenwerken. Aan het eind van de module heb je de kennis om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de organisatie en kun je jouw eigen deskundigheid onderhouden en verbeteren.

In de module komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Het werkveld (eerstelijns gezondheidszorg en tweedelijns gezondheidszorg)
 • Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden in een organisatie
 • Kwaliteit en kwaliteitszorgsystemen (werken volgens protocollen, knelpunten herkennen, verbetervoorstellen formuleren)
 • Eigen deskundigheid (POP, vakliteratuur, kwaliteitsregister doktersassistenten, effectief samenwerken met collega’s en in een multidisciplinair team, nieuwe collega’s, stagiaires)

Examens en diploma

De opleiding Kort MBO Triage en kwaliteitszorg bestaat uit twee modules die op verschillende manieren afgerond worden. Bijvoorbeeld met een (flexibel) LOI-examen of met een eindopdracht.

Steeds meer examens zijn flexibel en kunnen iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 locaties door heel Nederland. Je hoeft niet te wachten op een examendatum en kunt meteen examen doen wanneer jij er klaar voor bent. En dat scheelt veel tijd!

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na het volledig afronden van dit korte MBO-programma ontvang je het LOI-diploma Kort MBO Triage en kwaliteitszorg. Een waardevol bewijs waarmee je aantoont dat je alle vakkennis beheerst!

Wil je na deze opleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de erkende opleiding MBO Doktersassistent. Je kunt dan vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk gelijke modules. Kijk bij de volledige MBO-opleiding voor de actuele opleidingsinformatie en eventuele aanvullende toelatingseisen.

Je volgt een opleiding omdat je iets wilt bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij het LOI MBO College krijg je die garantie.

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend  door het ministerie van OCW en worden continu afgestemd op de meest recente en landelijk bepaalde eisen. In onze korte MBO-opleidingen en MBO-basisopleidingen volg je verschillende modules uit zo’n volledige en erkende MBO-opleiding. Daarnaast onderhoudt het LOI MBO College intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo weten we precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, kan de opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 7 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting*) of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 7 x € 95,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

We gaan ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software, zoals Word. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 7 x € 39,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.