Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Effectief communiceren

 • E-learning

Het korte HBO-programma Effectief communiceren brengt je schriftelijke en mondelinge vaardigheden in korte tijd op HBO-niveau.

Wie op HBO-niveau functioneert of wil functioneren moet beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden. Goed kunnen communiceren houdt in dat je je duidelijk en correct kunt uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk en in verschillende situaties. Je kunt bijvoorbeeld een standpunt helder overbrengen tijdens een zakelijk gesprek of een vergadering, een goede presentatie geven en een compact en overzichtelijk rapport maken. Uiteraard is je Nederlandse taalgebruik foutloos. Het korte HBO-programma Effectief communiceren biedt onmisbare vaardigheden voor iedere professional.Het HBO-programma Effectief communiceren omvat verschillende modules uit de NVAO-geaccrediteerde HBO-bachelor Vertaler. Succesvolle afronding biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij doorstroming naar deze volledige bachelor.

In het kort

Sterke communicatievaardigheden zijn belangrijk. En voor wie op HBO-niveau functioneert of wil functioneren zijn uitstekende communicatieve vaardigheden eigenlijk onmisbaar. Goed kunnen communiceren houdt in dat je je duidelijk en correct kunt uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk en in verschillende situaties. Je kunt bijvoorbeeld een standpunt helder overbrengen tijdens een zakelijk gesprek of een vergadering, een goede presentatie geven en een compact en overzichtelijk rapport maken. Uiteraard is je Nederlandse taalgebruik foutloos.

Het korte HBO-programma Effectief communiceren biedt onmisbare vaardigheden voor iedere professional. Theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk. Bijvoorbeeld door middel van de praktijkgerichte opdrachten waarin actuele situaties uit het bedrijfsleven zijn opgenomen.

Daarom kies je voor het HBO-programma Effectief communiceren
 • De meest gevraagde vaardigheid in vacatures.
 • In korte tijd communicatievaardigheden op HBO-niveau.
 • Nu starten = snel een waardevol diploma op zak.
 • Veelgevraagde kennis, waardevolle toevoeging op je cv.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Geen vooropleiding vereist.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de volledige bacheloropleidingen.

Doelgroep en toelating

De opleiding Effectief communiceren is bestemd voor iedereen die in korte tijd zijn of haar communicatieskills wil verbeteren. Bijvoorbeeld wanneer je betere teksten wil leren schrijven, jezelf beter wil leren uitdrukken of wanneer je op effectieve wijze je boodschap over wil leren brengen. De opleiding is dan ook een aanrader voor iedereen die uitstekende communicatieve vaardigheden wil opdoen of zijn of haar mondelingen en schriftelijke vaardigheden in communicatie wil verbeteren om goed te kunnen functioneren op HBO-niveau.

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. HAVO-/MBO- werk- en denkniveau is gewenst.

De opleiding

Dit korte HBO-programma bevat de module 'Effectief communiceren' uit een erkende bacheloropleiding. In deze opleiding wordt de theorie direct gekoppeld aan de praktijk. Onder andere door middel van praktijkgerichte opdrachten waarin situaties uit het bedrijfsleven zijn opgenomen. De actualiteit van het vakgebied wordt in deze opdrachten nauwlettend gevolgd.

In de module komen de volgende onderwerpen aan bod.

Schriftelijke communicatie

In dit onderdeel wordt gewerkt van micro- naar macroniveau: je begint met (het herhalen van) de basiskennis van spelling en grammatica. Vervolgens komt woordkeuze en stijlkeuze aanbod; wat is de juiste keuze en wat zijn de valkuilen. Je leert ook op je eigen taalgebruik te reflecteren en naslagwerken te gebruiken. Vervolgens ga je verder met leren over en oefenen met tekstdoelen (o.a. betogen, informeren, activeren), tekstopbouw (o.a. woordweb, argumenten, conclusies) en tekstanalyse.

Bij dit onderdeel horen een aantal online hoorcolleges met praktische uitleg. De online hoorcolleges verduidelijken niet alleen de leerstof, ze zorgen er ook voor dat je de stof beter onthoudt. Je kunt ze zo vaak bekijken als gewenst.

Mondelinge communicatie

In dit onderdeel doe je eerst meer kennis op over communicatie en communicatieve vaardigheden. Volgens komt in de leerstof interculturele communicatie aan bod. Tot slot nog twee belangrijke onderwerpen: Verbale communicatie (spreken, gesprekken voeren en luisteren) en non-verbale communicatie (het zijn wie je bent).

Ook bij dit deel van de opleiding horen een aantal interessante online hoorcolleges. In de online hoorcolleges zie je veel voorbeelden die de leerstof ondersteunen. In de colleges komen onder meer de onderwerpen cultuur en communicatie, communicatieve competenties, non-verbale communicatie, het geven van feedback, conflicthantering en storytelling aan bod.

Examens en diploma

De opleiding wordt afgesloten met een flexibel LOI-examen van LOI Hogeschool. Dat betekent dat het examen iedere werkdag kan worden afgelegd op ruim 20 locaties door heel Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Kijk voor meer informatie over de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding van dit korte HBO-programma geeft recht op het diploma HBO-programma Effectief communiceren. Een waardevol diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt! Het diploma kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde modules, mits deze inhoudelijk overeenkomen.

Bovendien kun je met deze opleiding PE-punten behalen. Na het succesvol afleggen van het examen ontvang je 140 PE-punten voor categorie A t/m D.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 1 maand

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 1 x € 389,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Extra literatuurkosten

Het meeste lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Wel moet je zelf nog het "Groene boekje" en "De Schrijfwijzer" aanschaffen.

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 99,00. Hiervoor mag het examen één keer worden afgelegd. Alleen voor een eventueel herexamen worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.