Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Geschiedenis van Nederland

 • E-learning

Na het afronden van de cursus Geschiedenis van Nederland heb je een solide kennis van de geschiedenis van Nederland vanaf de prehistorie tot nu.

De cursus Geschiedenis van Nederland behandelt alle vensters van de canon. Daarbij is niet alleen aandacht voor de feiten, maar zeker ook voor de discussie over de interpretatie ervan. Over veel historische gebeurtenissen lopen de meningen en visies van historici immers uiteen.Na het afronden van deze cursus heb je een goed beeld van de Nederlandse geschiedenis vanaf de prehistorie tot nu. Je kunt historische gebeurtenissen in de tijdlijn plaatsen. Je hebt geleerd hoe je aan informatie komt en hoe je je bronnen beoordeelt. Kortom, je hebt een kritische geest ontwikkeld waarmee je zelf, ook na deze cursus, nog veel meer kunt ontdekken.* De canon is het geheel van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, verschijnselen en processen die laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft.

In het kort

De cursus Geschiedenis van Nederland is een uitstekende keuze voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en graag meer te weten wil komen over bijvoorbeeld de middeleeuwen, de Gouden Eeuw of de tijd van de wereldoorlogen? Wil je erachter komen welke invloed personen als Willem van Oranje, Aletta Jacobs of Drees hebben gehad? Dan is de cursus Geschiedenis van Nederland echt iets voor jou!

De boeiende cursus Geschiedenis van Nederland is zeer toegankelijk opgezet en brengt je al snel naar een hoog niveau. Alle vensters van de canon worden behandeld. Daarbij is niet alleen aandacht voor de feiten, maar zeker ook voor de discussie over de interpretatie ervan. Over veel historische gebeurtenissen lopen de meningen en visies van historici immers uiteen.

Na het afronden van deze cursus vaderlandse geschiedenis heb je een goed beeld van de Nederlandse geschiedenis vanaf de prehistorie tot nu. Je kunt historische gebeurtenissen in deze tijdlijn plaatsen. Bovendien heb je geleerd hoe je aan informatie komt en hoe je je bronnen beoordeelt. Kortom, je hebt een kritische geest ontwikkeld waarmee je zelf, ook na deze cursus, nog veel meer kunt ontdekken.

* De canon is het geheel van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven.

Daarom kies je voor de cursus Geschiedenis van Nederland
 • Zeer volledige cursus, behandelt de complete canon.
 • Toegankelijke cursus die je al snel op een hoog niveau brengt.
 • Veel aandacht voor interpretatie en discussie.

Voor wie

Sprak het vak geschiedenis je op school al bijzonder aan? Merk je dat er nog gaten zitten in je algemene ontwikkeling? Misschien ben je op zoek naar verdieping van je kennis? Of wil je op een kritische manier leren kijken naar geschiedkundige bronnen? Wat je motivatie ook is, de cursus Geschiedenis van Nederland is zeker iets voor jou!

Na het afronden van de cursus Geschiedenis van Nederland heb je een solide kennis van de geschiedenis van Nederland vanaf de prehistorie tot nu. Je kent de feiten, bent in staat deze te plaatsen in het licht van de tijd en kunt je bronnen kritisch beoordelen.

Kortom, je hebt een kritische geest ontwikkeld en je algemene ontwikkeling een flinke impuls gegeven. Bovendien heb je de vaardigheden ontwikkeld om zelf nog veel meer te ontdekken en te onderzoeken.

De complete canon van Nederland wordt behandeld. Dit chronologisch overzicht van de Nederlandse geschiedenis vormt de leidraad voor de geschiedenisles op Nederlandse scholen.

De cursus

De cursus Geschiedenis van Nederland is chronologisch opgezet. Door aandacht te besteden aan de verschillende tijdvakken en de bijbehorende kenmerken, kun je historische gebeurtenissen beter plaatsen. In de cursus komen alle vensters (belangrijke gebeurtenissen, tijdperken of personen) van de canon aan de orde. Deze vensters worden vanuit verschillende perspectieven behandeld, zodat het discussiekarakter van de geschiedenis duidelijk wordt. In verschillende opgaven word je bovendien zelf uitgedaagd om deel te nemen aan deze discussies.

Bij andere vensters vind je naast de feitelijke gebeurtenissen, niet alleen de verschillende visies, maar ook verwijzingen naar literatuur, films, musea en internet.

Studiemethode en begeleiding

Thuis aan de slag: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een hobbycursus van de LOI volg je heel flexibel. Je gaat aan de slag waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Daarbij krijg je altijd begeleiding van een ervaren docent.

 • Volledig flexibel en in je eigen tempo.
 • Goed te combineren met werk en gezin.
 • Uitgebreid cursuspakket.
 • Inspirerend lesmateriaal met veel voorbeelden.
 • Je docent altijd bereikbaar via de online leeromgeving.
 • Handige online extra’s, zoals instructievideo’s.
Leren van ervaren docenten

Je haalt het meest uit je cursus als je de juiste begeleiding krijgt. Daarom werkt de LOI alleen met ervaren docenten. Je kunt altijd bij je docent terecht wanneer je een vraag hebt over een onderwerp uit het lesmateriaal. Ook geeft de docent feedback op je opdrachten en stimuleert hij je om nóg meer uit je hobby te halen.

Cursusduur en kosten

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 6 maanden

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 59,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten.

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.