Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Information Risk Management

 • E-learning

Het HBO-programma Information Risk Management leert je al in 2 maanden een risicoanalyse van een informatiesysteem uitvoeren vanuit technisch en organisatorisch oogpunt.

Riskmanagement en informatiebeveiliging is voor veel organisaties een heel belangrijk thema. Het HBO-programma Information Risk Management is dé kans om je kennis en skills naar een hoger niveau te brengen. Al in 2 maanden doe je alle kennis op die nodig is om een risicoanalyse uit te voeren van (een wijziging in) een informatiesysteem. Ook leer je een overzicht maken van maatregelen om de relevante risico’s te verminderen om een kwaliteit- en beveiligingsniveau te bereiken.Deze opleiding biedt je de kennis en vaardigheden die nodig zijn een risicoanalyse van een informatiesysteem uit te voeren vanuit technisch en organisatorisch oogpunt. Deze analyse sluit aan bij de bedrijfsdoelstellingen en maakt gebruik van concepten en richtlijnen voor processen, methoden en technieken voor (ICT-)risicomanagement.

In het kort

Persoons- of klantgegevens, procesinformatie, salarisverwerking of handleidingen van producten of diensten, het is allemaal informatie. Wanneer er wijzigingen doorgevoerd moeten worden liggen er risico's op de loer en die moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Goed risicomanagement zorgt ervoor dat de risico’s, en daarmee de onzekerheid die deze met zich mee brengen, beheersbaar blijven.

Riskmanagement en informatiebeveiliging is daarom voor veel organisaties een heel belangrijk thema. Het HBO-programma Information Risk Management is dé kans om je kennis en skills naar een hoger niveau te brengen. Al in 2 maanden doe je alle kennis op die nodig is om een risicoanalyse uit te voeren van (een wijziging in) een informatiesysteem. Ook leer je een overzicht maken van maatregelen om de relevante risico’s te verminderen om een kwaliteit- en beveiligingsniveau te bereiken.

Daarom kies je voor het HBO-programma Information Risk Management
 • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan.
 • Geen vooropleiding vereist.
 • Nu starten = snel een waardevol diploma op zak.
 • Sterk praktijkgericht, direct toepasbaar.
 • Inclusief vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de volledige HBO-bacheloropleidingen Informatica, Bedrijfskundige informatica en Technische informatica.

Doelgroep en toelating

Deze opleiding is bestemd voor professionals die meer willen weten over informatiebeveiliging management en willen leren een risicoanalyse van wijzigingen in een informatiesysteem te maken en daarna maatregelen te kunnen voorstellen om de aangetroffen risico’s te beheersen. Je maakt gebruik van bestaande standaarden en bent in staat om deze in te zetten in een bedrijfsomgeving rekening houdend met de geldende wet- en regelgeving.

Voor toelating tot het HBO-programma Information Risk Management is conceptuele kennis van IT infrastructuur (servers, routers, switches), datatransport (logisch en fysiek, belangrijkste communicatieprotocollen), het ontwikkelen van informatiesystemen en van Cloud computing gewenst.

De opleiding

Dit korte HBO-programma bevat de module 'Information Risk Management' uit een erkende bacheloropleiding. Deze opleiding biedt je de kennis en vaardigheden die nodig zijn een risicoanalyse van een informatiesysteem uit te voeren vanuit technisch en organisatorisch oogpunt. Deze analyse sluit aan bij de bedrijfsdoelstellingen en maakt gebruik van concepten en richtlijnen voor processen, methoden en technieken voor (ICT-)risicomanagement.

Na afloop van deze opleiding kun je:

 • risicomanagementraamwerken MoR, ISO27005, NIST SP800-37 en COBIT5 met hun reikwijdte en toepassingsgebieden (Strategiebepaling, Compliancy, Governance) benoemen en toelichten.
 • een overzicht geven van de verschillende risicomanagementprocessen binnen een organisatie.
 • een overzicht geven van de risico’s die kunnen optreden bij de ontwikkeling of aanpassing van informatiesystemen en de daarbij behorende mogelijke maatregelen zoals additionele eisen stellen, tests uitbreiden en audits uitvoeren.
 • de informatiebeveiligingsraamwerken ISO27001 en NIST800-53 met hun reikwijdte en toepassingsgebieden karakteriseren en toepassen op een casus met beperkte complexiteit.
 • vigerende wetgeving rond informatieontwikkeling en informatiebeveiliging benoemen (AVG, U-AVG, Archiefwet, Telecommunicatiewet, Auteurswet, Octrooiwet), aangeven in welke situaties deze relevant is en wat de reikwijdte is (verschillen tussen landen, Richtlijn 95/46/EG).
 • risico’s en maatregelen kiezen die samenhangen met de informatieveiligheid van Cloud computing.
 • een risicoanalyse uitvoeren die betrekking heeft op een casus met beperkte complexiteit volgens een bestaande methode (Risk Tree, FMEA, Ishikawa).

Examens en diploma

De opleiding wordt afgerond en getoetst met een eindopdracht.

Succesvolle afronding van dit korte HBO-programma geeft recht op het diploma HBO-programma Information Risk Management. Een waardevol diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt! Het diploma kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde modules, mits deze inhoudelijk overeenkomen.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 2 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 2 x € 379,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 2 x € 39,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.