Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

MBO Keuzedeel Leidinggeven

 • E-learning

Met de erkende MBO cursus Leidinggeven leer je alles over effectief leidinggeven en leiderschap. Studeer in je eigen tempo bij NTI.

Een goede leidinggevende is goud waard. Wil jij doorgroeien en die gewaardeerde leider worden? Of heb je al een leidinggevende rol en wil je werken aan jouw leiderschapsstijl? Tijdens het MBO Keuzedeel Leidinggeven ga je aan de slag met de verschillende aspecten van leidinggeven. De lesstof is gericht op direct leiderschap. Hoe plan en verdeel je de werkzaamheden? Hoe kan je efficiënt een team medewerkers aansturen? En hoe begeleid je collega's of teamleden tijdens de dagelijkse werkzaamheden of hun persoonlijke ontwikkeling? Als leidinggevende heb je ook een motiverende rol en dien je eerlijk feedback te kunnen geven. Daarom wordt er ook aandacht besteed aan algemene communicatieve vaardigheden. Na afloop heb je een erkend mbo-certificaat op zak. Een mooie aanvulling op je cv!

Inhoud

Wat leer je?

Tijdens het keuzedeel Leidinggeven leer je alles wat een goede leidinggevende moet weten en kunnen. Je maakt kennis met verschillende manieren van leidinggeven en ontdekt wanneer je welke leiderschapsstijl het beste kunt inzetten. Naast algemene communicatievaardigheden ga je ook aan de slag met echt managementskills zoals motiveren, het geven van feedback en het maken van doelstellingen. Omdat je als leidinggevende meer verantwoordelijkheden hebt leer je ook meer over relevante hrm-zaken, regelgeving en verschillende organisatiestructuren.

LINK: Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

 • Verschillende leiderschapsstijlen
 • Competentie-ontwikkeling van werknemers
 • Organisatie- en overlegstructuren
 • Relevante wet- en regelgeving
 • Communicatieve vaardigheden
 • Doelstellingen en SMART
 • Geven van feedback en evaluatiemethodieken
 • Motivatietechnieken en algemene gespreksvaardigheden

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hierin kun je onder andere oefenopgaven maken, vragen stellen en een actueel overzicht zien van je cijfers en examens. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw studiecoach of docent. Jouw studiecoach helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot het keuzedeel Leidinggeven dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma's of bewijzen:

 • Diploma mbo niveau 2
 • Diploma vmbo (K, G, T)
 • Diploma lbo of vbo, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • Een overgangsbewijs havo/vwo naar het vierde leerjaar
Vragen? Een studieadviseur helpt je graag

Wil je graag meer informatie over de cursus? Vraag dan een studieadviesgesprek aan. Uiteraard gratis en vrijblijvend. Zo kom je meer te weten over de inhoud van de opleiding, het lesmateriaal en de online leeromgeving.

Stage

Doe veel praktijkervaring op tijdens de stage

Een stage maakt onderdeel uit van deze cursus. Je loopt stage bij een door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend leerbedrijf. 

Stageduur

De stage duurt 250 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Begeleiding door een stageadviseur

Zodra je begint met je stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur is ook de contactpersoon voor de stagebegeleider van het leerbedrijf. Je kunt tijdens de gehele stageperiode met vragen terecht bij je stageadviseur.

Een leuke stageplek vinden via het Stage Instituut

Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van NTI MBO-college kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

LINK: Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen? Of wil je een opleiding volgen op mbo-niveau zonder stage? Kies dan voor een basisopleiding van het NTI MBO-College. Een basisopleiding is minder breed van opzet dan een mbo-opleiding. Tijdens een basisopleiding volg je binnen korte tijd een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen.

Diploma uitreiking

Hoe rond ik het keuzedeel af?

Het keuzedeel Leidinggeven sluit je af met met een theorie-examen en een Proeve van Bekwaamheid. Het theorie-examen kun je dagelijks doen op tal van locaties in Nederland. De Proeve wordt afgenomen bij je stagebedrijf.

Ontvang een officieel erkend mbo-certificaat

Na succesvolle afronding van het keuzedeel ontvang je een officieel mbo-certificaat. Het certificaat is erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO. Een waardevolle aanvulling op je cv dus, waarmee jij je onderscheidt op de arbeidsmarkt!