Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

MBO Basisopleiding Apothekersassistent

 • E-learning

MBO Basisopleiding Apothekersassistente studeren in deeltijd? Ervaar FlexibelStuderen® van NTI! Je kan op elk moment beginnen.

Een apothekersassistent geeft voorlichting over medicijnen, stelt geneesmiddelen beschikbaar en verricht administratieve werkzaamheden. Klantgerichtheid, samenwerken en zorgvuldig werken: dat zijn belangrijke vaardigheden voor een apothekersassistent. Denk je dat het vak apothekersassistent iets voor jou is? Maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je deze MBO-basisopleiding Apothekersassistent volgen. Tijdens deze basisopleiding bestudeer je een deel van de theorie van de volledige MBO-opleiding Apothekersassistent en hoef je geen stage te lopen. Lees snel verder!

Beschrijving

Een toekomst als apothekersassistent?

Een apothekersassistent geeft voorlichting over medicijnen, stelt geneesmiddelen beschikbaar en verricht administratieve werkzaamheden. Klantgerichtheid, samenwerken en zorgvuldig werken: dat zijn belangrijke vaardigheden voor een apothekersassistent. Denk je dat het vak apothekersassistent iets voor jou is? Maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je deze MBO-basisopleiding Apothekersassistent volgen. Tijdens deze basisopleiding bestudeer je een deel van de theorie van de volledige MBO-opleiding Apothekersassistent en hoef je geen stage te lopen. Lees snel verder!

Wat doet een apothekersassistente?

Als apothekersassistent heb je een afwisselende en verantwoordelijke baan. Je:

 • assisteert de apotheker; 
 • bereidt medicijnen voor; 
 • geeft voorlichting over de werking van geneesmiddelen; 
 • houdt de administratie van geneesmiddelen bij.
Waarom een mbo basisopleiding?

Als je al werkt en in korte tijd meer verdieping wilt geven aan je baan, is een mbo basisopleiding ideaal voor jou. Tijdens deze opleiding hoef je namelijk geen stage te lopen. Ook is een mbo basisopleiding een uitkomst als je erachter wilt komen of een vakgebied je aantrekt. Tijdens deze opleiding leg je een klein aantal examens af waarvoor je vrijstelling kunt krijgen als je daarna doorgaat met de volledige mbo-opleiding. De voordelen van een mbo basisopleiding zijn:

 • Je ontvangt een NTI-diploma;
 • Je kunt de opleiding binnen 6 maanden afronden;
 • Je hoeft geen stage te lopen;
 • Het lesgeld voor een basisopleiding is lager dan voor een mbo-opleiding.

Inhoud

Wat leer ik?

Met de mbo basisopleiding Apothekersassistent leer je in slechts 6 maanden de basisbeginselen van het beroep apothekersassistent. De belangrijkste theorie uit de volledige MBO-opleiding Apothekersassistent komt aan de orde. Je verdiept je bijvoorbeeld in het menselijk lichaam, de werking van organen en ziektebeelden. Welke geneesmiddelen of medische hulpmiddelen schrijf je voor? Ook leer je klanten voorlichting geven over medicatie.

Wat leer je?

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Basisopleiding Apothekersassistent 6489 Studieprogramma
 • Startmodule

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert goed plannen en je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Anatomie & Fysiologie

  In deze module leer je meer over het menselijk lichaam, ook wel anatomie en fysiologie genoemd. Ook ga je aan de slag met farmacologie en pathologie, de leer van ziektes en aandoeningen.

 • Geneesmiddelen kennis

  Deze module wordt herzien en zal eind september gereed zijn. Deze module gaat dieper in op geneesmiddelen. Welke aandoeningen of klachten komen vaak voor en welke geneesmiddelen worden hiervoor geadviseerd? Je leert meer over de samenstelling van geneesmiddelen, de gebruikswijze en het voorlichten van patiënten.

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Toelating

Geen vooropleiding nodig

Voor deze mbo basisopleiding Apothekersassistent heb je geen vooropleiding nodig. Houd er wel rekening mee dat de opleiding op mbo-niveau 4 is.

LINK: Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo basisopleiding die bij je past is niet gemakkelijk. De studieadviseurs van het NTI kunnen je daarbij helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities 
 • je droombaan 
 • je vooropleiding 
 • je persoonlijke situatie

Diploma uitreiking

Examens van de mbo basisopleiding Apothekersassistent

Deze mbo basisopleiding Apothekersassistent bevat theorie-examens.

Digitale examens volgens de nieuwste mbo-norm

Het NTI MBO-college biedt de MBO Basisopleiding Apothekersassistent aan volgens de nieuwste mbo-norm. Dat betekent dat voor deze basisopleiding nieuwe examens zijn gemaakt. De examens worden digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de MBO Basisopleiding Apothekersassistent. Lees meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een NTI-diploma

Deze opleiding is een onderdeel uit een erkende mbo-opleiding van het NTI MBO-College. Wanneer je alle theorie-examens succesvol hebt afgerond ontvang je een diploma van NTI. Een waardevol diploma dat goed aansluit op jouw toekomstige baan!

Doorleren na een mbo basisopleiding

Na het afronden van deze mbo basisopleiding kun je doorstromen naar de volledige mbo-opleiding Apothekersassistent van NTI. Deze opleiding voldoet aan de nieuwste wettelijke eisen die door het Ministerie van Onderwijs worden ingevoerd.