Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Pedagogisch beleidsmedewerker (klassikaal/virtual classrooms)

 • Klassikaal

Deze bijscholingscursus leidt op tot pedagogisch beleidsmedewerker. Behaal een branche-erkend diploma en studeer flexibel thuis.

Werk je in de kinder- of buitenschoolse opvang en wil je functioneren als pedagogisch beleidsmedewerker op HBO-niveau? Dan is deze branche-erkende cursus een goede keuze. Binnen vier maanden word je opgeleid tot pedagogisch beleidsmedewerker.Tijdens deze opleiding wordt de module Pedagogiek uitgebreid behandeld. Deze module richt zich op de ontwikkeling van het kind van 0 – 13 jaar in relatie tot het pedagogisch beleid waarin pedagogische doelen, pedagogische stromingen en pedagogisch handelen beschreven staan. Ook leer je meer over het bewaken en invoeren van pedagogische beleidsvoornemens, zodat iedere medewerker werkt volgens dezelfde pedagogische visie.

In het kort

Werk je in de kinder- of buitenschoolse opvang en wil je functioneren als pedagogisch beleidsmedewerker op HBO-niveau? Dan is deze branche-erkende cursus een goede keuze. Binnen vier maanden word je opgeleid tot pedagogisch beleidsmedewerker.

Tijdens deze opleiding wordt de module Pedagogiek uitgebreid behandeld. Deze module richt zich op de ontwikkeling van het kind van 0 – 13 jaar in relatie tot het pedagogisch beleid waarin pedagogische doelen, pedagogische stromingen en pedagogisch handelen beschreven staan. Ook leer je meer over het bewaken en invoeren van pedagogische beleidsvoornemens, zodat iedere medewerker werkt volgens dezelfde pedagogische visie.

Let op: Het is voor deze opleiding van belang dat je werkzaam bent in de kinder- of buitenschoolse opvang aangezien je tijdens deze opleiding aan de slag gaat met opdrachten gericht op de praktijk. Om aan de slag te kunnen als Pedagogisch beleidsmedewerker heb je naast deze aanvullende scholing ook minimaal een MBO 4-diploma nodig in de kinderopvang of het onderwijs.

Daarom kies je voor de cursus Pedagogisch beleidsmedewerker
 • Cursus op HBO-niveau.
 • Bijscholing voor pedagogisch medewerkers met minimaal een MBO 4-diploma in de kinderopvang of het onderwijs.
 • Inclusief al het benodigde lesmateriaal.
 • Studeer flexibel thuis.
 • De cursus en het te behalen diploma zijn erkend door het OAK (Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang).

Doelgroep en toelating

Deze opleiding is speciaal bedoeld voor iedereen die in de kinder- of buitenschoolse opvang werkt en wil functioneren als pedagogisch beleidsmedewerker op HBO-niveau.

Door de invoering van de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) is het voor kinderdagverblijven verplicht om een pedagogisch beleidsmedewerker in dienst te hebben. Heb jij een MBO 4-diploma in de kinderopvang of het onderwijs en wil je graag pedagogisch beleidsmedewerker aan de slag op HBO-niveau? Behaal dan via deze bijscholing de benodigde kwalificatie.

Het is voor deze opleiding van belang dat je werkzaam bent in de kinder- of buitenschoolse opvang aangezien je tijdens deze opleiding aan de slag gaat met opdrachten gericht op de praktijk. Om aan de slag te kunnen als Pedagogisch beleidsmedewerker heb je naast deze aanvullende scholing ook minimaal een MBO 4-diploma nodig in de kinderopvang of het onderwijs.

De cursus

Tijdens deze opleiding leer je alles over Pedagogiek. Deze module richt zich op de ontwikkeling van het kind van 0 – 13 jaar in relatie tot het pedagogisch beleid. Lees hieronder een meer uitgebreide beschrijving van de module.

De bijscholing Pedagogisch beleidsmedewerker behandelt de volgende module:

Pedagogiek

Deze module richt zich op de ontwikkeling van het kind van 0 – 13 jaar in relatie tot het pedagogisch beleid waarin pedagogische doelen, pedagogische stromingen en pedagogisch handelen beschreven staan. In het meer praktische gedeelte van de module vertaal je het pedagogisch beleid naar concreet pedagogisch handelen van een pedagogisch medewerker. Verder leer je een observerende, analyserende, adviserende en waarborgende rol aan te nemen op het gebied van pedagogische kwaliteit op de werkvloer.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Pedagogische kaders kinderopvang.
 • De vier pedagogische basisdoelen van Riksen Walraven.
 • Het pedagogisch curriculum.
 • De pedagogische stromingen: Thomas Gordon, Emmi Pikler, Reggio Emillia, Antroposofie, Montessori, Freinet, Jenaplan en Dalton.
 • De zes interactieve vaardigheden: sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, structuren en grenzen stellen, praten & uitleggen, ontwikkelingsstimulering en begeleiden van interacties onderling.
 • Pedagogisch beleid vertalen naar concreet pedagogisch handelen.
 • Pedagogisch beleid uitwerken naar een pedagogisch werkplan.
 • Volgen en waarborgen van kwaliteit volgens NKCO.
 • Observeren van pedagogisch medewerkers.
 • Het registreren van observaties.
 • Videobeelden maken en gebruiken tijdens het coachen.
 • Pedagogisch medewerkers adviseren.
 • Wet kinderopvang IKK & regels van GGD kennen en volgen.
 • Gezondheid en veiligheidsbeleid opstellen.
 • Pedagogisch beleid aanpassen en weer implementeren op de groep.

Examens en diploma

De cursus Pedagogisch beleidsmedewerker wordt op diverse manieren afgerond, bijvoorbeeld met een praktijkopdracht of met een schriftelijk examen.

Kijk voor examenkosten bij Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding van de module geeft recht op het LOI-diploma Pedagogisch beleidsmedewerker.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de cursus afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 179,00 Lesgeld klassikaal : 4 x € 209,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 4 x € 19,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.