Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Toetsen en beoordelen

 • E-learning

Het korte HBO-programma Toetsen en beoordelen leert je alles over het kiezen, maken en samenstellen van betrouwbare toetsen.

Het kunnen ontwikkelen van goede toetsen is een belangrijke vaardigheid voor docenten. Toetsing is immers een essentieel instrument bij het meten van de leerprestaties. Het HBO-programma Toetsen en beoordelen leert je alles over het kiezen, maken en samenstellen van valide en betrouwbare toetsen. Ook het beoordelen, analyseren en interpreteren van toetsresultaten komt aan bod.De opleiding Toetsen en beoordelen is sterk praktijkgericht. Je doet niet alleen een stevige theoretische basis op in o.a. toetstheorieën en toetsinstrumenten, maar leert deze meteen toepassen in diverse opdrachten. Zo vertaal je de theorie meteen naar de praktijk en ben je na afronding helemaal klaar om je nieuwe kennis en vaardigheden in te zetten in je (toekomstige) functie.

In het kort

Het kunnen ontwikkelen van goede toetsen is een belangrijke vaardigheid voor docenten. Toetsing is immers een essentieel instrument bij het meten van de leerprestaties. Het korte HBO-programma Toetsen en beoordelen en leert je alles over het kiezen, maken en samenstellen van valide en betrouwbare toetsen. Ook het beoordelen, analyseren en interpreteren van toetsresultaten komt aan bod.

De opleiding is sterk praktijkgericht. Je doet niet alleen een stevige theoretische basis op in o.a. toetstheorieën en toetsinstrumenten, maar leert deze meteen toepassen in diverse opdrachten. Zo vertaal je de theorie meteen naar de praktijk en ben je na afronding helemaal klaar om je nieuwe kennis en vaardigheden in te zetten in je (toekomstige) functie. 

Daarom kies je voor het HBO-programma Toetsen en beoordelen
 • Geen vooropleiding vereist.
 • In korte tijd aantoonbare kennis op HBO-niveau.
 • Nu starten = snel een waardevol diploma op zak.
 • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan. 
 • Belangrijke vaardigheid, waardevolle toevoeging op je cv.
 • Inclusief vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de volledige bacheloropleiding.

Doelgroep en toelating

Het HBO-programma Toetsen en beoordelen is een goede keuze voor docenten die zich bij willen scholen op het gebied van toetsontwikkeling. Ook voor onderwijsassistenten en auteurs van lesmateriaal is deze korte en praktijkgerichte opleiding een waardevolle aanvulling op hun kennis.

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst. Kennis van en ervaring in het onderwijs is gewenst, maar niet noodzakelijk.

De opleiding

Dit korte HBO-programma bevat de module 'Vakdidactiek' en de module 'Toetsen en beoordelen' uit een erkende bacheloropleiding. De opleiding gaat in op verschillende toetsconstructietheorieën. Verschillende vraagvormen en toetsvormen komen aan bod en er wordt stilgestaan bij het analyseren van toetsvormen. Ook leer je hoe je de betrouwbaarheid en validiteit van een toets kunt bepalen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • het belang van toetsen
 • het toetsproces ontleed
 • kwaliteitseisen van toetsen
 • toetsen met open en gesloten vragen
 • toetstheorieën (Taxonomie van Romiszowski ,Taxonomie van Bloom, RTTI en OBIT)
 • toetsinstrumenten (methodetoetsen, digitale toetsen, zoals CITO-toets en Hacquebordtoets).

Examens en diploma

Iedere module wordt afgesloten met een praktijkopdracht. Deze kun je thuis maken wanneer jij er aan toe bent. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding geeft recht op het diploma HBO-programma Toetsen en beoordelen. Een waardevol diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt! Het diploma kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde module, mits deze inhoudelijk overeenkomt.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 4 x € 359,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 29,00. Hiervoor mag het examen één keer worden afgelegd. Alleen voor een eventueel herexamen worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.