Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

MBO-basisopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

 • E-learning

Met de MBO-basisopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker leg je de basis voor een coördinerende functie in de kinderopvang. Volg het nieuwste programma!

Lijkt het je leuk om te werken in de kinderopvang en wil je daarbij een coördinerende functie? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker zodat je alvast alle basiskennis opdoet én erachter komt of deze functie echt iets voor je is.In deze praktijkgerichte opleiding maak je kennis met het werken in de kinderopvang en doe je belangrijke kennis en vaardigheden op. Je leert bijvoorbeeld over pedagogiek en spelactiviteiten. Ook leer je over communicatie en kwaliteitszorg.Met deze basisopleiding zet je de eerste stap naar een leuke baan. Wil je hierna de volledige MBO-opleiding volgen? Dan kun je vrijstellingen aanvragen voor de gevolgde modules.

In het kort

Lijkt het je leuk om te werken in de kinderopvang en wil je daarbij een coördinerende functie? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker zodat je alvast alle basiskennis opdoet én erachter komt of deze functie echt iets voor je is.

In deze praktijkgerichte opleiding maak je kennis met het werken in de kinderopvang en doe je belangrijke kennis en vaardigheden op. Je leert bijvoorbeeld over pedagogiek en spelactiviteiten. Ook leer je over communicatie en kwaliteitszorg.

Met deze basisopleiding zet je de eerste stap naar een leuke baan. Wil je hierna de volledige MBO-opleiding volgen? Dan kun je vrijstellingen aanvragen voor de gevolgde modules.

Volg het nieuwste programma!

De MBO-basisopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker is volledig vernieuwd en voldoet aan de allernieuwste vereisten. Je bent dus verzekerd van een opleiding die voor 100% aansluit op de meest recente wensen vanuit het werkveld en behaalt een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen. Schrijf je nu in en start met deze volledig nieuwe opleiding!

Daarom kies je voor de opleiding MBO-basisopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
 • Schrijf je nu in en volg het nieuwste programma.
 • Volg 4 belangrijke modules uit de volledige MBO-opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren docenten.
 • Inclusief lesmateriaal, geen extra kosten.
 • Geen vooropleiding nodig.
 • Goed te combineren met een baan en een druk leven.

Doelgroep en toelating

Deze MBO-basisopleiding is de ideale keuze voor iedereen die de basis wil leggen voor een functie als gespecialiseerd pedagogisch medewerker. De opleiding is ook een goede keuze voor wie overweegt om de MBO-opleiding te gaan volgen, maar eerst wil weten of het beroep echt iets voor hem is en (nog) geen stage kan of wil lopen.

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

De opleiding

Je volgt in deze basisopleiding de belangrijkste opleidingsinhoudelijke modules uit de volledige MBO-opleiding.

Communicatie

In deze praktische module verbeter je je communicatieve vaardigheden. Je leert o.a. gesprekken voeren, feedback geven en ontvangen, observeren en rapporteren. Ook is er aandacht voor communicatie in conflictsituaties of bij normoverschrijdend gedrag. Tot slot gaat deze module in op communicatie tussen mensen uit verschillende culturen.

Spelactiviteiten

Kinderen leren veel op de kinderopvang, o.a. door het deelnemen aan creatieve en sportieve activiteiten. In deze module leer je om activiteiten te bedenken, op elkaar af te stemmen en te plannen. Natuurlijk houd je daarbij rekening met de wensen van het kind en met de mogelijkheden van de opvang. Onderwerpen die aan bod komen, zijn sportactiviteiten, creatieve ontwikkeling, liedjes en versjes, verhalen voor kinderen, leren samenspelen en leren winnen of verliezen. Extra aandacht is er voor voorlezen en het stimuleren van de taalontwikkeling.

Pedagogiek

Deze module gaat in op de ontwikkeling van kinderen in verschillende leeftijdsklassen. Zo leer je o.a. over taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische ontwikkeling, seksuele ontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling. Ook wordt ingegaan op de vorming van kinderen op het gebied van normen en waarden, opvoeding, de sociaal-culturele achtergrond van kinderen, sociaal-emotionele problemen en leer- en gedragsproblemen. Je leert kinderen begeleiden, individueel en als groep.

Deskundigheidsbevordering en kwaliteitszorg

Wat is kwaliteit en hoe kun je dit waarborgen? Hoe zorg je dat je eigen deskundigheid op peil blijft en dat je je blijft ontwikkelen? Je ontdekt het in deze module! Je leert bijvoorbeeld over deskundigheidsbevordering, planmatig werken, samenwerken, persoonlijke ontwikkeling, protocollen, wet- en regelgeving en kwaliteitszorg.

Examens en diploma

De modules Communicatie en Spelactiviteiten in de kinderopvang worden afgerond met een eindopdracht. Deze kun je gewoon thuis maken wanneer jij er aan toe bent.

De modules Pedagogiek en Deskundigheidsbevordering en kwaliteitszorg worden afgerond met een flexibel LOI-examen. Deze examens kunnen iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 locaties door heel Nederland. Je hoeft niet te wachten op een examendatum en kunt meteen examen doen wanneer jij er klaar voor bent. En dat scheelt veel tijd!

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na het volledig en succesvol afronden van deze basisopleiding ontvang je het LOI-diploma MBO-basisopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

Wil je na deze opleiding verder leren? Kies dan voor de volledige MBO-opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Je kunt dan vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk gelijke modules. Kijk bij de volledige MBO-opleiding voor de actuele opleidingsinformatie en eventuele aanvullende toelatingseisen.

Je volgt een opleiding omdat je iets wilt bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij het LOI MBO College krijg je die garantie.

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend  door het ministerie van OCW en worden continu afgestemd op de meest recente en landelijk bepaalde eisen. In onze korte MBO-opleidingen en MBO-basisopleidingen volg je verschillende modules uit zo’n volledige en erkende MBO-opleiding. Daarnaast onderhoudt het LOI MBO College intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo weten we precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de opleiding afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 5 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting*) of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 5 x € 125,00 Lesgeld klassikaal : 5 x 0 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

We gaan ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software, zoals Word. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 5 x € 49,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.