Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Basisvaardigheden coaching (klassikaal/virtual classrooms)

 • Klassikaal

Leren coachen? Ontwikkel je kennis en vaardigheden met de cursus Basisvaardigheden coaching. Inclusief lesmateriaal en begeleiding door ervaren professionals.

Wil je anderen begeleiden bij hun ontwikkeling en het realiseren van doelen? Met de cursus Basisvaardigheden coaching leer je alle basisvaardigheden en technieken die je nodig hebt in een coachende rol. De cursus bevat veel cases, oefeningen en praktische opdrachten. Deze cursus is een echte aanrader voor iedereen die de principes van coaching wil leren kennen en toepassen.De cursus start met zelfonderzoek en zelfreflectie van waaruit je je algemene coachingsvaardigheden verder ontwikkelt. Zo krijg je onder andere inzicht in het proces van gedragsverandering en in de grondhouding die iedere coach zich eigen dient te maken. Je maakt kennis met verschillende coachingstechnieken en oefent veelvuldig met het voeren van coachingsgesprekken. Daarbij leer je ook hoe je eigen issues en overtuigingen kan inzetten of tijdelijk kan ‘parkeren’. Na afloop ben je in staat om de coaching op een effectieve manier vorm te geven.

In het kort

Wil je anderen begeleiden bij hun ontwikkeling en het realiseren van doelen? Met de cursus Basisvaardigheden coaching leer je alle basisvaardigheden en technieken die je nodig hebt in een coachende rol. De cursus bevat veel cases, oefeningen en praktische opdrachten zodat je het geleerde bovendien direct in de praktijk leert brengen. Deze cursus is een echte aanrader voor iedereen die de principes van coaching wil leren kennen en toepassen, maar is zeker ook geschikt voor erkende gewichtsconsulenten die hun kennis willen verbreden.

De cursus Basisvaardigheden start met zelfonderzoek en zelfreflectie van waaruit je je algemene coachingsvaardigheden verder ontwikkelt. Zo krijg je onder andere inzicht in het proces van gedragsverandering en in de grondhouding die iedere coach zich eigen dient te maken. Je maakt kennis met verschillende coachingstechnieken en oefent veelvuldig met het voeren van coachingsgesprekken. Daarbij leer je ook hoe je eigen issues en overtuigingen kan inzetten of tijdelijk kan ‘parkeren’. Na afloop ben je in staat om de coaching op een effectieve manier vorm te geven.

Daarom kies je voor de cursus Basisvaardigheden coaching
 • Zeer praktijkgerichte cursus op HBO-niveau
 • Opgebouwd naar eindtermen van EMCC Competence framework.
 • Direct toepasbaar in tal van functies en rollen.
 • Begeleiding van professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Inclusief al het benodigde lesmateriaal en praktijkdagen.
 • Geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).
 • Behaal door de BGN erkende studiepunten.

Doelgroep en toelating

De cursus Basisvaardigheden coaching is bestemd voor iedereen die coachingsvaardigheden en –technieken wil ontwikkelen en kunnen toepassen. Dit maakt de cursus onder meer interessant voor professionals die beroepshalve raakvlakken hebben met coaching, zoals leidinggevenden en mensen in een seniorfunctie. Maar ook als je een overstap overweegt richting het coachingsvak is deze cursus een aanrader.  

Voor toelating tot deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een HAVO- of MBO-opleiding gewenst, omdat de cursus op HBO-niveau is. Wanneer je de officiële BGN-nascholingspunten wilt behalen, is een door de BGN erkend diploma Gewichtsconsulent een voorwaarde.

De cursus

De cursus leert je de basisprincipes van coaching, alle vaardigheden die je nodig hebt in een coachende rol en geeft je inzicht in je eigen coachingsstijl. Na afloop van deze praktijkgerichte cursus ben je in staat om je coaching op een effectieve manier vorm te geven.

De cursus is opgebouwd uit twee modules:

Zelfonderzoek en zelfreflectie

In deze module krijg je handvatten aangereikt om te reflecteren op je eigen gedachten en gedrag. Op deze manier krijg je een realistisch beeld van jezelf als coach en van je coachingscompetenties. Na afloop ken je je eigen kwaliteiten en valkuilen die van invloed zijn op coaching en heb je inzicht in de eigen coachingsstijl.

Algemene coachingsvaardigheden

In deze module maak je kennis met verschillende coachtechnieken, van oplossingsgericht coachen tot burn-out coaching. Je oefent met observatie, interpretatie en feedback geven. Je leert hoe je communicatie- en gespreksvaardigheden kunt inzetten om een coachgesprek optimaal te laten verlopen. Daarnaast word je bekend met verschillende methoden en interventies. Dialoog met gedachten/gevoel, de vier g’s, ladder naar het doel; alles komt aan bod. Na afloop beheers je alle vaardigheden om met succes een coachingstraject te doorlopen en je coaching op een effectieve manier vorm te geven.

Examens en diploma

De cursus Basisvaardigheden coaching wordt afgesloten met eindopdrachten die je ter beoordeling via de leeromgeving inzendt. Zo maak je een verslag waarin je reflecteert op je rol als coach, maak je een opname van een coachingsgesprek met een zelfgekozen cliënt en schrijf je een gespreksverslag. Let op: voor de module Algemene coachingsvaardigheden geldt daarnaast een verplichte praktijkdag.

Aan de cursus Basisvaardigheden coaching is geen examen verbonden. Wel wordt de cursus afgesloten met inzendopdrachten en een verplichte praktijkdag. Indien je deze met succesvol afrondt, ontvang je het LOI-diploma Basisvaardigheden coaching. Bovendien behaal je door de BGN erkende studiepunten, indien je in het bezit bent van het diploma Gewichtsconsulent. Wanneer je voor klassikaal studeren kiest, behaal je 12,5 studiepunten. Wil je liever volledig flexibel zijn en hecht je minder waarde aan het klassikale aspect? Kies dan voor de efficiënte thuisstudie methode en behaal 15 studiepunten.

Wil je na deze cursus je kennis verbreden of je specialiseren? De LOI biedt talloze vervolgopleidingen op het gebied van coaching. Kies bijvoorbeeld voor de cursus Loopbaancoach, Professioneel coach, Zakelijk coachen, Life coaching of Kindercoach.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de cursus afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 149,00 Lesgeld klassikaal : 4 x € 199,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.