Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Desktoppublishing (DTP)

 • E-learning

Wil je werken in de grafische industrie en je richten op het creatieve en afwisselende vak: desktoppublishing? Kies dan voor de cursus Desktoppublishing (DTP).

Wil je gaan werken in de grafische industrie en je richten op het creatieve, afwisselende en uitdagende vak van desktoppublishing? Dan biedt deze cursus Desktoppublishing (DTP) je een prima start! In korte tijd leer je omgaan met de veelgebruikte Adobe-pakketten Photoshop, Illustrator en InDesign. Daarnaast doe je basiskennis op over vormgeving. Kortom, je maakt grondig kennis met het vak en ontwikkelt belangrijke vaardigheden. De cursus Desktoppublishing is ook een uitstekende basis van waaruit je verder kunt leren, bijvoorbeeld in de richting mediavormgeving..

In het kort

Wil je gaan werken in de grafische industrie en je richten op het creatieve, afwisselende en uitdagende vak van desktoppublishing? Dan biedt deze cursus Desktoppublishing (DTP) je een prima start! In korte tijd leer je omgaan met de veelgebruikte Adobe-pakketten Photoshop, Illustrator en InDesign. Daarnaast doe je basiskennis op over vormgeving. Kortom, je maakt grondig kennis met het vak en ontwikkelt belangrijke vaardigheden. De cursus Desktoppublishing is ook een uitstekende basis van waaruit je verder kunt leren, bijvoorbeeld in de richting mediavormgeving.

Daarom kies je voor de cursus Desktoppublishing (DTP)
 • Studeren in je eigen tijd en tempo én 24/7 toegang tot LOI Campus.
 • Leer werken met veelgevraagde Adobe-pakketten.
 • Zeer praktijkgericht en biedt een uitstekende basis.
 • Intensieve begeleiding door ervaren docenten.
 • Geen vooropleiding nodig.

Doelgroep en toelating

De cursus Desktoppublishing is bestemd voor iedereen die wil starten in een functie in de grafische industrie en zich wil richten op desktoppublishing. Je leert werken met pakketten die ‘de standaard’ zijn in dit vakgebied. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet, kun je dus overal terecht.

Wil je nog verder leren? Na afronding van deze cursus kun je vrijstellingen aanvragen voor de gelijknamige modules van verschillende cursussen in de richting mediavormgeving, mits deze inhoudelijk gelijk zijn aan de gelijknamige modules binnen deze cursus.

Voor toelating tot deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist.

De cursus

De cursus Desktoppublishing bestaat uit vier modules. Met deze modules leer je de belangrijkste vaardigheden van het vak desktoppublishing. Laat je creativiteit vrij, dan zijn je mogelijkheden eindeloos!

Vormgeving

In de module Vormgeving komt de basis van grafisch ontwerpen aan bod. Je leert ook meer over typologie en kleurenleer. Daarnaast leer je perspectief tekenen. Na het volgen van deze module beschik je over de kennis en vaardigheden om een concept en ontwerp te maken voor een media-uiting, van idee tot presentatie.

Adobe Photoshop CC 2019

Photoshop is het paradepaardje van Adobe, en niet voor niets. Dit beeldbewerkingsprogramma is een belangrijke tool voor fotografen, illustratoren, webdesigners en natuurlijk dtp’ers. In deze module leer je alle mogelijkheden van dit programma kennen. Je gaat aan de slag met onder meer het bewerken, optimaliseren en gereed maken van afbeeldingen voor digitale en printtoepassingen.

Adobe Illustrator CC 2019

Het programma Adobe Illustrator is op vele creatieve manieren te gebruiken. Zoals voor het ontwerpen van bijvoorbeeld logo’s en andere getekende afbeeldingen, het maken van animaties, het optimaliseren van afbeeldingen en het toepassen van 3D-technieken. Je leert alle mogelijkheden kennen en gebruiken en je creaties gereed te maken voor druk, web of digitale publicaties.

Adobe InDesign CC 2019

In deze module leer je werken met het DTP-pakket Adobe InDesign. Je leert onder meer op een creatieve manier werken met tekst, tabellen en het toevoegen en bewerken van afbeeldingen. Ook leer je kleur en transparantie begrijpen. Daarnaast komt het werken met lange documenten en interactieve documenten aan bod. Tot slot leer je importeren en exporteren voor crossmedia en omgaan met prepress en printen. Door dit alles ben je na het volgen van deze module in staat om brochures, boeken, verslagen en e-books vorm te geven.

Examens en diploma

De module Vormgeving van de cursus Desktoppublishing wordt afgesloten met een officieel LOI-examen. De overige modules worden afgesloten met een of meer eindopdrachten.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Het examen en de eindopdrachten voor de cursus Desktoppublishing worden afgenomen dan wel beoordeeld door de Examencommissie en docenten van de LOI. Na succesvolle afronding heb je het LOI-diploma Desktoppublishing op zak.

Verder studeren? Kies dan voor de MBO-opleiding Mediavormgever, Kort MBO Mediavormgever op de MBO-basisopleiding Mediavormgever. Na succesvolle afronding van de cursus Desktoppublishing kun je vrijstelling aanvragen voor de gelijknamige modules voor zover deze inhoudelijk overeenkomen. Kijk bij de betreffende MBO-opleiding voor eventuele aanvullende (toelatings)eisen.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 139,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Dit heb je nodig

We gaan er van uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 6 x € 19,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.