Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Veiligheidsmanagement

 • E-learning

Tijdens de opleiding Veiligheidsmanagement verdiep je je in fysieke veiligheid, crisis- en risicomanagement. Start vandaag en studeer in je eigen tempo!

Risico’s inschatten, de gezondheid van burgers waarborgen en rampen voorkomen: wil jij deze belangrijke rol op je nemen? Of ben je gewoon geïnteresseerd in veiligheidsmanagement? Dan zit je hier goed! In 6 maanden verdiep je je in fysieke veiligheid, risico- en crisismanagement. Je leert bijvoorbeeld hoe het gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen gereguleerd wordt en hoe Nederland zich voorbereidt op rampen en crises. Iets voor jou? Start vandaag nog met hbo Veiligheidsmanagement en haal in 6 maanden je certificaat!

Beschrijving

Draag bij aan een veiliger Nederland

Risico’s inschatten, de gezondheid van burgers waarborgen en rampen voorkomen: wil jij deze belangrijke rol op je nemen? Of ben je gewoon geïnteresseerd in veiligheidsmanagement? Dan zit je hier goed! In 6 maanden verdiep je je in fysieke veiligheid, risico- en crisismanagement. Je leert bijvoorbeeld hoe het gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen gereguleerd wordt en hoe Nederland zich voorbereidt op rampen en crises. Iets voor jou? Start vandaag nog met hbo Veiligheidsmanagement en haal in 6 maanden je certificaat!

Wat is een hbo-programma?

Kom jij in je werk of je dagelijkse leven kennis tekort over een bepaald onderwerp? Wil je je wel bijscholen en meer verdieping geven aan je werk, maar heb je geen mogelijkheid om een langdurige opleiding te volgen? Dan is een hbo-programma iets voor jou! Ook als je je aan het oriënteren bent om weer te studeren is een hbo-programma een goede mogelijkheid om eerst te ervaren hoe dit is. Binnen 3 tot 12 maanden verdiep je je in één thema. Na afloop ken jij de ins & outs én ontvang je een NTI-certificaat.

Is dit hbo-programma iets voor mij?

Dit hbo-programma is interessant voor iedereen die een veiligheidsfunctie heeft of ambieert, bijvoorbeeld binnen defensie of de politie, of werkt als beleidsmedewerker integrale veiligheid. Je hebt geen vooropleiding nodig om de Veiligheidsmanagement opleiding te kunnen volgen. Houd er wel rekening mee dat het programma op hbo-niveau gegeven wordt.

Onderdeel van volledige HBO Bachelor

Dit hbo-programma is een onderdeel van de erkende HBO Bachelor Integrale veiligheid. Je bent dus verzekerd van erkende kwaliteit en kunt bovendien studiefinanciering krijgen tegen gunstige voorwaarden. Lees hier meer over bij de tab Studieduur & lesgeld.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby's en gezinsleven.

NTI: Wat vind jij belangrijk?

Kies je voor NTI? Dan mag jij van ons het volgende verwachten:

 • Je ontvangt waardevolle certificaten
 • Je krijgt de beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Je krijgt persoonlijke begeleiding wanneer jij dat nodig hebt
 • Je hebt alles binnen handbereik met onze online leeromgeving
 • Je studeert waar en wanneer jij wilt: de regie ligt in jouw handen

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welk vak of welke vakken de opleiding bestaat.

HBO-programma Veiligheidsmanagement 2553 Studieprogramma Inleidende fase
 • Startmodule

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Fysieke Veiligheid

  In deze module leer je alles wat nodig is om de kans op calamiteiten te verkleinen. Vallende takken, verkeersongelukken, een vuurtornado na een vreugdevuur, en ga zo maar door. Fysieke veiligheid betekent het voorkomen van ongevallen. Het gaat om bekende veiligheidsonderwerpen als brandveiligheid, verkeersveiligheid en Arboveiligheid.

 • Crisismanagement

  In deze module leer je meer over 'disruptive events' als natuurrampen, epidemieën en aanslagen. Rampbestrijding en crisisbeheersing komen daarbij aan de orde, net als crisiscommunicatie en massapsychologie. Verder kom je te weten hoe de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden verdeeld worden in de veiligheidsketen.

 • Risicomanagement

  In deze module gaan we dieper in op het gehele proces achter het succesvol managen van risico's. Risicomanagement is het analyseren, beoordelen en beperken van (bedrijfs)risico's. Hiervoor ontwikkel je beleid waarin je aangeeft welke bedrijfsmiddelen en maatregelen nodig zijn om risico's in te perken.

Wat leer ik?

Tijdens hbo Veiligheidsmanagement behandel je verschillende veiligheidsvraagstukken op het gebied van de fysieke veiligheid. Denk aan milieu(criminaliteit), het gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen, risico’s die luchthavens geven en de ontwikkelingen in wet- en regelgeving. Ook ga je aan de slag met crisismanagement. Hoe bereidt Nederland zich voor op rampen en crises? Hoe leer je van ervaringen uit het verleden? Ten slotte verdiep je je in risicomanagement. Welke risico’s zijn er in de bedrijfsprocessen binnen een organisatie? Hoe schat je in of risico’s kunnen leiden tot een ramp? En hoe stel je een plan op om rampen te voorkomen? Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn:

 • Omgevingsrecht
 • Verantwoordelijkheden van ondernemingen
 • Crisiscommunicatie
 • Massapsychologie
 • Bedrijfsprocesanalyse
Inclusief praktijkbijeenkomsten en webinar

Bij de opleiding Veiligheidsmanagement horen twee praktijkbijeenkomsten en een webinar. Tijdens de bijeenkomsten geeft een topdocent jou uitleg over de theorie en ga je oefenen met de stof. Zo gaat die beter voor je leven. Je gaat hierbij aan de slag met crisismanagement en risicomanagement. Een webinar is een online les waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Het webinar gaat over fysieke veiligheid.

Online leeromgeving

Bij NTI kun jij studeren op jouw moment, in een online leeromgeving. In deze afgeschermde omgeving heb je contact met je docenten en medestudenten. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Inclusief vakliteratuur

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Voor het hbo-programma Veiligheidsmanagement heb je geen vooropleiding nodig. Je kunt meteen beginnen. Houd er wel rekening mee dat het programma op hbo-niveau gegeven wordt.

LINK: Heb je nog vragen? Bel ons gerust!

Heb je vragen over het volgen van een hbo-programma? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor jou klaar!

Diploma uitreiking

Hoe rond ik de opleiding af?

HBO Veiligheidsmanagement sluit je af met twee papers en een examen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees meer over de digitale examens.

NTI-certificaat

Dit programma is onderdeel van een door de NVAO-erkende HBO Bacheloropleiding. Wanneer je het hbo-programma met voldoende resultaat hebt afgerond, ontvang je een certificaat van NTI.

Kan ik doorstuderen?

Heb je dit programma succesvol afgerond en wil je je verder verdiepen? Dan is de HBO Bachelor Integrale veiligheid van Hogeschool NTI een goede vervolgstap. Indien je voldoet aan de toelatingseisen van deze HBO Bachelor kun je een vrijstellingsverzoek indienen voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van deze bachelor.