Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

MBO-basisopleiding Mediavormgever

 • E-learning

In de MBO-basisopleiding Grafische vormgeving volg je de belangrijkste modules uit de opleiding MBO Mediavormgever. In korte tijd leer je de basis van het vak.

Als mediavormgever ontwerp je advertenties, posters, folders, brochures, boeken, kranten, foto’s, presentaties, verpakkingen en nog veel meer. Lijkt het je leuk om te werken in de grafische sector of als grafisch vormgever? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Mediavormgever. Je doet hierin belangrijke basiskennis op én komt erachter of een baan als grafisch vormgever bij je past.In deze praktijkgerichte opleiding leer je alles over vormgeven en doe je kennis op over kunstgeschiedenis, projectmanagement en communicatie. Bovendien leer je werken met het veelgebruikte programma Adobe Photoshop. Daarnaast krijg je een goed beeld van het beroep en de werkzaamheden van een grafisch vormgever.Je gaat direct aan de slag met verschillende creatieve opdrachten! Met deze basisopleiding zet je dan ook de eerste stap naar een mooie loopbaan. En wil je hierna alsnog de volledige MBO-opleiding volgen? Dan kun je vrijstellingen aanvragen voor de gevolgde modules.

In het kort

Als mediavormgever ontwerp je advertenties, posters, folders, brochures, boeken, kranten, foto’s, presentaties, verpakkingen en nog veel meer. Lijkt het je leuk om te werken in de grafische sector of als grafisch vormgever? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Mediavormgever. Je doet hierin belangrijke basiskennis op én komt erachter of een baan als grafisch vormgever bij je past.

In deze praktijkgerichte opleiding leer je alles over vormgeven en doe je kennis op over kunstgeschiedenis, projectmanagement en communicatie. Bovendien leer je werken met het veelgebruikte programma Adobe Photoshop. Daarnaast krijg je een goed beeld van het beroep, de werkzaamheden van een grafisch vormgever en de werkomgeving.

Je gaat direct aan de slag met verschillende creatieve opdrachten! Met deze basisopleiding zet je dan ook de eerste stap naar een mooie loopbaan. En wil je hierna alsnog de volledige MBO-opleiding volgen? Dan kun je vrijstellingen aanvragen voor de gevolgde modules.

Daarom kies je voor MBO-basisopleiding Mediavormgever
 • Volg 5 belangrijke modules uit de volledige MBO-opleiding.
 • Inclusief lesmateriaal, geen extra kosten.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren docenten.
 • Goed te combineren met een baan en een druk leven.
 • Geen vooropleiding nodig.

Doelgroep en toelating

De MBO-basisopleiding Mediavormgever is de ideale keuze voor iedereen die de basis wil leggen voor een functie als grafisch vormgever. De opleiding is ook een goede keuze voor wie overweegt om de MBO-opleiding te gaan volgen, maar eerst wil weten of het beroep echt iets voor hem is. Tot slot is de opleiding een aanrader als je (nog) geen stage kunt of wilt lopen.

Als grafisch vormgever kun je aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met drukwerk en digitale reclame. Denk hierbij aan bedrijven in de richting webdesign, reclame, ontwerp/vormgeving, multimedia en communicatie. Of bijvoorbeeld bij een drukkerij of uitgeverij. Natuurlijk kun je ook aan de slag als freelancer.

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

De opleiding

Je volgt in deze basisopleiding de belangrijkste opleidingsinhoudelijke modules uit de volledige MBO-opleiding:

Communicatie voor de mediavormgever

Tijdens deze module leer je verschillende gespreks- en communicatieve vaardigheden die van belang zijn bij het werken als mediavormgever.

 • Kernbegrippen communicatie.
 • Gesprekstechnieken.
 • Overleggen, informeren en samenwerken.
 • De mediavraag vertalen naar een ontwerpidee.
 • Publiceren op verschillende platforms zoals social media.
 • Overtuigend presenteren.
 • Feedback geven en ontvangen.
Adobe Photoshop Advanced

In de grafische sector wordt het programma Photoshop veelvuldig gebruikt. Daarom leer je in deze module omgaan met dit veelzijdige programma. Je leert o.a. de basishandelingen, werken met lagen en selecties, maskers maken en toepassen met overvloeimodi en filters, en werken met tekst. Ook het illustreren (schilderen en tekenen met Photoshop) komt aan bod.

Je leert o.a. over de bestandsindelingen van Photoshop en werken met Bridge en MiniBridge. Ook ga je verder met illustreren en met het maken van maskers en het toepassen ervan met overvloeimodi en filters. Je leert RAW importeren, foto’s bewerken en retoucheren. Tot slot wordt ingegaan op kleurbeheer binnen Adobe Suite en het gekalibreerd printen van documenten.

Projectmanagement

In deze module leer je plannen maken en werkzaamheden organiseren. Aan het eind van de module heb je de kennis om opdrachtinformatie te analyseren, een advies uit te brengen, een plan voor een media-uiting op te stellen en de voortgang – planning en budget – te bewaken.

Aan het eind van de module heb je o.a. kennis over de volgende onderwerpen:

 • Werkvormen in een organisatie.
 • Kenmerken van een project en fasering.
 • Agile aanpak.
 • Behoefte inventarisatie en analyse van gegevens.
 • Beheersfactoren en bewaken en beheersen.
 • De business case van een project.
 • Business case opstellen.
 • Kosten binnen een project en de kostenbegroting.
 • Projectplan, faseplan en plan van aanpak.
 • Projectorganisatie, rollen en projectuitvoering.
 • Soorten risico’s, risicoanalyse, risicomanagement en omgaan met risico’s.
 • Rapportages, opstellen rapportages en evaluaties.
Kunst en design

In deze module leer je over ontwikkelingen van de Westerse kunst en op welke wijze je naar kunst kan kijken. Aan het eind van de module heb je handvatten om kennis over kunst toe te passen bij het ontwerpen en ontwikkelen van media-uitingen. In de module komen de volgende onderwerpen aan bod: moderne kunststromingen, fotografie, grafisch ontwerp, toonaangevende kunstwerken, technieken, thema’s in de kunst.

Vormgeving

Deze module behandelt het opzetten van een concept en een ontwerp. Hoe geef je vorm aan je idee? En welke stappen kent dat proces? Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. illustratief tekenen, moodboards en typografie.

Examens en diploma

De MBO-basisopleiding Mediavormgever bestaat uit diverse modules die op verschillende manieren afgerond worden. Bijvoorbeeld met een schriftelijk LOI-examen, een flexibel examen of met een eindopdracht.

Steeds meer examens zijn flexibel en kunnen iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 locaties door heel Nederland. Je hoeft niet te wachten op een examendatum en kunt meteen examen doen wanneer jij er klaar voor bent. En dat scheelt veel tijd!

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na het volledig en succesvol afronden van deze basisopleiding ontvang je het LOI-diploma MBO-basisopleiding Mediavormgever.

Wil je na deze opleiding verder leren? Kies dan voor de voor de volledige MBO-opleiding Mediavormgever. Je kunt dan vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk gelijke modules. Kijk bij de volledige MBO-opleiding voor de actuele opleidingsinformatie en eventuele aanvullende toelatingseisen.

Je volgt een opleiding omdat je iets wilt bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij het LOI MBO College krijg je die garantie.

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend  door het ministerie van OCW en worden continu afgestemd op de meest recente en landelijk bepaalde eisen. In onze korte MBO-opleidingen en MBO-basisopleidingen volg je verschillende modules uit zo’n volledige en erkende MBO-opleiding. Daarnaast onderhoudt het LOI MBO College intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo weten we precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, kan de opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 8 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting*) of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 139,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

We gaan ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software, zoals Word. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 8 x € 29,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.