Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Internationaal management

 • E-learning

De cursus Internationaal management behandelt de invloed van o.a. economische, politieke en technologische ontwikkelingen op de internationale handel.

Heb je in je functie te maken met de internationale markt en wil je deze activiteiten op managementniveau ontwikkelen en structureel uitbouwen? Dan is de praktijkgerichte opleiding Internationaal management een uitstekende keuze. Ontwikkelingen op economisch, technologisch, politiek en maatschappelijk gebied komen uitgebreid aan de orde.Je leert een strategie voor een internationale organisatie formuleren en welke inspanningen een organisatie moet doen om internationaal succesvol te kunnen zijn. Internationaal zaken doen betekent ook omgaan met de verschillen tussen andere nationaliteiten en bedrijfsculturen. Op de juiste manier omgaan met deze verschillen is een belangrijke succesfactor voor een onderneming. Na de opleiding heb je alles in huis om succesvol zaken te doen op de internationale markt.

In het kort

Heb je in je functie te maken met de internationale markt en wil je deze activiteiten op managementniveau ontwikkelen en structureel uitbouwen? Dan is de praktijkgerichte cursus Internationaal management een uitstekende keuze. Ontwikkelingen op economisch, technologisch, politiek en maatschappelijk gebied komen uitgebreid aan de orde.

Je leert een strategie voor een internationale organisatie formuleren en welke inspanningen een organisatie moet doen om internationaal succesvol te kunnen zijn. Internationaal zaken doen betekent ook omgaan met de verschillen tussen andere nationaliteiten en bedrijfsculturen. Op de juiste manier omgaan met deze verschillen is een belangrijke succesfactor voor een onderneming. Na afronding heb je alles in huis om succesvol zaken te doen op de internationale markt.

Daarom kies je voor de cursus Internationaal management
 • Praktijkgerichte cursus op HBO-niveau.
 • Belicht zowel bedrijfsmatige als menselijke kant van internationaal zaken doen.
 • Inclusief online hoorcolleges en alle benodigde literatuur.
 • Begeleiding door professionals met veel praktijkervaring. 
 • Waardevolle toevoeging op je cv.  

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

Doelgroep en toelating

De cursus Internationaal management is bestemd voor iedereen die binnen een organisatie te maken heeft of krijgt met internationaal zakendoen. Vooral managers, projectleiders en beleidsmedewerkers van (non-)profit organisaties hebben veel baat bij deze cursus. Na afloop bezit je alle kennis en vaardigheden om succesvol zaken te doen op de internationale markt.

Voor de cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Een HBO werk- en denkniveau is wel gewenst.

De cursus

De cursus Internationaal management geeft je inzicht in de specifieke eisen die internationaal zaken doen aan de onderneming stelt. Verschillende ontwikkelingen kunnen invloed hebben op de internationale handel en op de bedrijfsvoering van een internationaal opererende organisatie. Denk aan economische, politieke, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen.

De cursus Internationaal management is opgebouwd uit zeven onderdelen:

Inleiding

Als eerste komen de redenen van ontstaan van internationale handel en de verschillende opvattingen die wereldwijd voorkomen met betrekking tot het voeren van handel aan bod. Ook wordt het verschil besproken tussen internationaal, nationaal en regionaal zakendoen en wordt de invloed van multinationale ondernemingen op samenlevingen behandeld.

Het internationale speelveld

Bewustzijn van het internationale speelveld is noodzakelijk om tot een goed begrip te komen van de complexiteit van internationaal ondernemen. Dit onderdeel gaat in op de samenhang tussen verschillende nationale economieën en de gevolgen daarvan voor een individuele organisatie. Ook alles over het Nederlandse handelsbeleid en de verschillende internationale handelsblokken en hun invloed komen aan bod. Net als de invloed die politieke stromingen en economisch beleid hebben op de beleidsvoering van een organisatie. Verder gaan we in op de relatie tussen technologische factoren en de ontwikkelingen op het gebied van internationale handel en de eisen die de maatschappelijke omgeving aan de internationaal actieve onderneming stelt.

Het strategisch internationaal ondernemingsbeleid

Dit onderdeel is meer gericht op de internationaliserende organisatie zelf. Waarom wordt de keuze gemaakt om te internationaliseren, welke eisen stelt dit aan de onderneming en welke strategie-opties en concurrentiestrategieën heeft een dergelijke onderneming tot haar beschikking. Kortom: hoe ziet het strategie-ontwerpproces eruit. Je leert een strategie formuleren voor een internationale organisatie. En de inspanningen worden behandeld die een organisatie moet doen om internationaal succesvol te kunnen zijn. Ook internationale concurrentiestrategieën en expansievormen komen aan bod.

Internationale omgevingsanalyse

Als een bedrijf overweegt in andere landen actief te worden, is er een grondig onderzoek nodig naar de kansen en bedreigingen van de nieuwe markt. In dit onderdeel leer je een nieuwe markt analyseren en beoordelen op haar attractiviteit. Ook de juridische gevolgen en de internationale wet- en regelgeving komen hierbij aan bod. Verder leer je om de resultaten van de omgevingsanalyse gestructureerd in kaart te brengen.

Vormgeven van het operationeel internationaal ondernemingsbeleid

Na het maken van een analyse is een onderneming toe aan het bepalen van het operationele beleid. Per functioneel gebied wordt specifiek aandacht besteed aan de aspecten die in het internationaal ondernemen extra aandacht behoeven. Je leert de strategische uitgangspunten vertalen naar beleid op het gebied van financiën, marketing, HR en logistiek. Ook komen de voorwaarden en beperkingen voor import en export aan bod. Net als de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsrecht, fiscaal recht en ondernemingsrecht.

Cultuur

Het laten slagen van de internationale ambities van een onderneming is sterk afhankelijk van intercultureel management. Vandaar dat cultuur een eigen onderdeel vormt. Aandacht voor en kennis van culturele dimensies is van belang door het hele planningsproces heen. Je leert wat de belangrijkste dimensies zijn die een cultuur beschrijven en je kunt deze toepassen. Ook leer je organisatorische problemen die voortvloeien uit culturele verschillen signaleren en oplossen.

Internationale planning en implementatie

In dit onderdeel leer je de stappen van het internationale ondernemingsplanningsproces concreet invullen. Ook wordt er dieper ingegaan op de planning en control cyclus. En wordt er besproken hoe je internationale doelstellingen kunt definiëren en evalueren.

Examens en diploma

De cursus wordt afgesloten met een praktijkopdracht die je thuis kunt maken. Een voldoende resultaat geeft recht op het certificaat Internationaal management. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

De cursus Internationaal management wordt afgesloten met een praktijkopdracht. Als de opdracht met een voldoende wordt afgerond, ontvang je het LOI-diploma Internationaal management.

Wil je hierna verder studeren? Na de cursus zijn er diverse vervolgopleidingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de HBO-bachelor Management, HBO Facility management of HBO Management, Economie en Recht (MER). Kijk bij de desbetreffende bacheloropleiding voor de specifieke vooropleidingseisen.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 129,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 6 x € 19,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.