Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

MBO Basisopleiding Medewerker ICT support

 • E-learning

Wil je weten of een baan als ICT-medewerker iets voor jou is? Maak in 6 maanden kennis met de ICT opleiding! Lees snel verder.

Werk je graag met computers en lijkt het jou wat om een belangrijke technische schakel te zijn in een bedrijf? Deze mbo basisopleiding is bedoeld voor mensen die willen weten of een beroep als medewerker ICT support iets voor hen is. Je maakt kennis met de werkzaamheden die komen kijken bij dit beroep, van het gebruiksklaar maken van apparatuur tot het onderhouden van hardware en software. Deze mbo basisopleiding behandelt een deel van de theorie van de erkende MBO Medewerker ICT support niveau 2. Zo kun je kijken of de volledige MBO-opleiding iets voor jou is.

Beschrijving

Ontdek het werkveld van een ICT-medewerker

Werk je graag met computers en lijkt het jou wat om een belangrijke technische schakel te zijn in een bedrijf? Deze mbo basisopleiding is bedoeld voor mensen die willen weten of een beroep als medewerker ICT support iets voor hen is. Je maakt kennis met de werkzaamheden die komen kijken bij dit beroep, van het gebruiksklaar maken van apparatuur tot het onderhouden van hardware en software. Deze mbo basisopleiding behandelt een deel van de theorie van de erkende MBO Medewerker ICT support niveau 2. Zo kun je kijken of de volledige MBO-opleiding iets voor jou is.

Waarom een mbo basisopleiding?

Als je al werkt en in korte tijd meer verdieping wilt geven aan je baan, is een mbo basisopleiding ideaal voor jou. Tijdens deze opleiding hoef je namelijk geen stage te lopen. Ook is een mbo basisopleiding een uitkomst als je erachter wilt komen of een vakgebied je aantrekt. Tijdens deze opleiding leg je een klein aantal examens af waarvoor je vrijstelling kunt krijgen als je daarna doorgaat met de volledige mbo-opleiding. De voordelen van een mbo basisopleiding zijn:

 • Je ontvangt een NTI-diploma;
 • Je kunt de opleiding binnen 6 maanden afronden;
 • Je hoeft geen stage te lopen;
 • Het lesgeld voor een basisopleiding is lager dan voor een mbo-opleiding.
Wat doet een ICT-medewerker?

Een ICT-medewerker helpt een organisatie technisch draaiende te houden. Je maakt systemen en apparatuur gebruiksklaar en zorgt dat deze goed onderhouden worden. Je lost storingen op en ondersteunt de gebruikers van computersystemen als zij tegen problemen aanlopen. Goed communiceren en je dienstverlenend opstellen zijn van belang bij dit vak.

Inhoud

Wat leer ik?

Met deze mbo basisopleiding leer je in slechts 6 maanden de basisbeginselen van het beroep medewerker ICT support, aan de hand van je digitale leeromgeving en een aantal fysieke boeken. Hoe installeer je software, hardware en verbindingen? Hoe zorg je dat apparatuur gebruiksklaar is? Hoe onderhoud en repareer je systemen en apparatuur? Belangrijke basiskennis die voor dit beroep onmisbaar is. Ook leer je dat je door snelle technologische ontwikkelingen je kennis constant up-to-date moet houden.

Wat leer je?

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Basisopleiding Medewerker ICT support 4207 Studieprogramma
 • Verbindingen in hardware en software

  In de module verbindingen leer je alles over de verbindingen in zowel hardware als software en hoe netwerken met elkaar in contact staan. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn de bekabeling, datacommunicatie, infrastructuurdevices en netwerk security.

 • Hardware en Software

  Hardware en software zijn kernbegrippen in de ICT-wereld. In deze module leer je alles over de betekenis en toepassing hiervan. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn: elektrotechniek, installatie van devices, internet of things, sensoren/actuatoren en veel gebruikte software.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Bij NTI hebben we allerlei soorten studenten. Daarom kun je zelf kiezen hoe je studeert. Kies zelf je startdatum en je studietempo. Doe examen wanneer jij eraan toe bent. Heb je extra studietijd nodig? Geen probleem: je kunt je studieduur gratis verdubbelen. Je blijft dan gewoon gebruikmaken van de begeleiding en (online) studietools zoals jij dat gewend bent. Lekker flexibel dus. Of je nu een ochtendmens, nachtbraker, dromer of chaoot bent, FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hierin kun je onder andere oefenopgaven maken, vragen stellen en een actueel overzicht zien van je cijfers en examens. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw studiecoach of docent. Jouw studiecoach helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Voor de mbo basisopleiding medewerker ICT support heb je geen vooropleiding nodig. Houd er wel rekening mee dat de opleiding op mbo-niveau is.

LINK: Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Diploma uitreiking

Hoe rond ik de mbo basisopleiding af?

Je rondt de mbo basisopleiding af met 1 theorie-examen: Verbindingen.

Digitale examens volgens de nieuwste mbo-norm

Het NTI MBO-college biedt de MBO Basisopleiding Medewerker ICT support aan volgens de nieuwste mbo-norm. Dat betekent dat voor deze basisopleiding nieuwe examens zijn gemaakt. De examens worden digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de MBO Basisopleiding Medewerker ICT support. Lees meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een NTI-diploma

Deze opleiding is een onderdeel uit een erkende mbo-opleiding van het NTI MBO-College. Wanneer je alle theorie-examens succesvol hebt afgerond ontvang je een diploma van NTI. Een waardevol diploma dat goed aansluit op jouw toekomstige baan!

Doorleren na de mbo basisopleiding

Na het afronden van deze mbo basisopleiding kun je doorstromen naar de volledige mbo-opleiding Medewerker ICT support (niveau 2). Deze opleiding voldoet aan de nieuwste wettelijke eisen die door het Ministerie van Onderwijs worden ingevoerd.