Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Jaarrekening (klassikaal/virtual classrooms)

 • Klassikaal

Het korte HBO-programma Jaarrekening omvat verschillende modules uit de bachelor SPD Bedrijfsadministratie. Inclusief vakliteratuur en begeleiding.

Het HBO-programma Jaarrekening biedt een grondige introductie op alle aspecten het lezen en/of opstellen van de jaarrekening en daagt je uit de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk.De opleiding is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met het lezen en/of opstellen van de jaarrekening, maar nog kennis mist op dit gebied. Aan het einde van deze opleiding is je vakkennis helemaal op peil. Je kunt o.a. een jaarrekening lezen, weet hoe je de cijfers en onderdelen moet interpreteren en weet uit welke onderdelen een jaarrekening bestaat.Het bedrijfsleven heeft grote behoefte aan hoger opgeleide financials met kennis over o.a. bedrijfsadministratie en externe verslaggeving. De arbeidsmarktperspectieven zijn dan ook zeer goed!

In het kort

Het korte HBO-programma Jaarrekening is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met het lezen en/of opstellen van de jaarrekening, maar nog kennis mist op dit gebied. Aan het einde van deze opleiding is je vakkennis helemaal op peil. Je kunt o.a. een jaarrekening lezen, weet hoe je de cijfers en onderdelen moet interpreteren en weet uit welke onderdelen een jaarrekening bestaat. 

Het bedrijfsleven heeft grote behoefte aan hoger opgeleide financials met kennis over o.a. bedrijfsadministratie en externe verslaggeving. De arbeidsmarktperspectieven zijn dan ook zeer goed!

Je kunt per 1 oktober starten met deze opleiding. Inschrijven kan nu al!

Daarom kies je voor het HBO-programma Jaarrekening
 • In korte tijd aantoonbare kennis van jaarrekeningen op HBO-niveau.
 • Studeer flexibel thuis.
 • Nu starten = snel een waardevol diploma op zak.
 • Veelgevraagde kennis, waardevolle toevoeging op je cv.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Geen vooropleiding vereist.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de volledige bacheloropleiding SPD Bedrijfsadministratie.
 • Je behaalt meteen een VBA-certificaat van de Associatie.

Doelgroep en toelating

Het HBO-programma Jaarrekening is bedoeld voor professionals die in korte tijd en op HBO-niveau kennis willen opdoen m.b.t. het lezen en opstellen van een jaarrekening. Bijvoorbeeld voor wie al een HBO-opleiding heeft gevolgd, maar op dit specifieke gebied nog kennis mist. Daarnaast is deze opleiding zeer interessant voor medewerkers van accountantskantoren en belastingkantoren en administrateurs in het MKB die zich op HBO-niveau willen verdiepen in de administratie rondom de jaarrekening.

Voor toelating gelden geen specifieke toelatingseisen. Wel gaan we uit van voorkennis op het gebied van bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie of een MBO 4-opleiding in een economisch-administratieve richting. Ook wordt het Associatiediploma Moderne Bedrijfsadministratie of vergelijkbaar geadviseerd.

De opleiding

De opleiding biedt een grondige introductie op alle aspecten het lezen en/of opstellen van de jaarrekening en daagt je uit de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk. Aan het einde van deze opleiding is je vakkennis helemaal op peil. Je kunt o.a. een jaarrekening lezen, weet hoe je de cijfers en onderdelen moet interpreteren en weet uit welke onderdelen een jaarrekening bestaat.

De opleiding bestaat uit de volgende modules.

VBA Bedrijfsadministratie

De module leert je om zelfstandig een interne winst- en verliesrekening en een interne resultatenanalyse op te stellen zoals een analyse van de afdelingsresultaten. Ook leer je diverse berekeningen en boekingen maken met betrekking tot het fabricageproces van productiebedrijven. Bovendien leer je boekingen maken met betrekking tot specifieke onderwerpen zoals lease, kostenbudgettering, economische voorraad en dienstverlenende bedrijven.

VBA Externe verslaggeving

Je leert een enkelvoudige jaarrekening van een organisatie opstellen, die bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een kasstroomoverzicht. Ook de relevante wet- en regelgeving komt aan bod. Je leert correcties doorvoeren op basis van gewijzigde financiële feiten, stelsel- en schattingswijzigingen. In deze module is er extra aandacht voor het verwerken van vaste activa, leasing en onderhanden werk.

Examens en diploma

De opleiding wordt afgesloten met twee schriftelijke examens. De examens worden afgenomen in samenwerking met de Nederlandse Associatie voor Examinering (Associatie). Je behaalt ook meteen VBA-certificaten van de Associatie. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding geeft recht op het diploma HBO-programma Jaarrekening. Een diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt! Het diploma kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde modules, mits deze inhoudelijk overeenkomen.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan een thuisstudie sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 4 x € 339,00 Collegegeld klassikaal : 4 x € 379,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 4 x € 89,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt per 1 oktober starten met deze opleiding. Inschrijven kan nu al!

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.