Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)

 • E-learning

Leren boekhouden? Met de opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) behaal je het meest gevraagde diploma van Nederland. Bekijk deze opleiding .

Het Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) is dé opleiding om zelfstandig een boekhouding te leren voeren voor kleine bedrijven en organisaties. Je krijgt inzicht in boekhoudkundige- en bedrijfseconomische processen. De opleiding is een uitstekende voorbereiding op het officiële examen van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Bij succesvolle afronding ben je in het bezit van het meest gevraagde diploma van Nederland. Voor veel administratieve functies is het een eis om in bezit te zijn van dit diploma. Na de opleiding kun je aan de slag als boekhouder in kleine en middelgrote organisaties. In grote organisaties kun je aan de slag als assistent van de administrateur of controller.De getoonde kosten zijn exclusief externe examenkosten.

In het kort

Het Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) is dé opleiding om zelfstandig een boekhouding te leren voeren voor kleine bedrijven en organisaties. Je krijgt inzicht in boekhoudkundige en bedrijfseconomische processen. De opleiding is een uitstekende voorbereiding op het officiële examen van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Bij succesvolle afronding ben je in het bezit van het meest gevraagde diploma van Nederland.

Daarom kies je voor de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)
 • Behaal een erkend en veelgevraagd Associatie-diploma.
 • Begeleiding door vakdocenten.
 • Ontvang de nieuwste studieboeken van uitgeverij Convoy.

Doelgroep en toelating

Het Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) is voor iedereen die een administratieve functie ambieert. Daarnaast is deze opleiding voor mensen die al een administratieve functie bekleden en hun kennis willen uitbreiden. De opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) wordt aangeboden op MBO 4-niveau.

Voor veel administratieve functies is het een eis om in bezit te zijn van dit diploma. Na de opleiding kun je aan de slag als boekhouder in kleine en middelgrote organisaties. In grote organisaties kun je aan de slag als assistent van de administrateur of controller.

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB®).  Enige basiskennis van boekhouden is wel gewenst. Heb je dat nog niet? Dan raden wij aan eerst onze opleiding te volgen.

De cursus

Het Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) behandelt alle kennis die nodig is om zelfstandig een boekhouding te voeren. In de opleiding worden de beginselen van het boekhouden uitgebreid besproken. Van de belangrijkste boekhoudkundige principes tot de boekhoudkundige activiteiten die de wetgever eist. Bovendien wordt er aandacht besteed aan rekenvaardigheid: onmisbaar voor iemand die de boekhouding voert.

De opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) bestaat uit drie modules. Je bepaalt zelf in welke volgorde je deze volgt. Iedere module wordt afgesloten met een online examentraining. Een goede voorbereiding op het examen.

Bedrijfsadministratie, niveau 4

Je leert berekeningen maken en boekingen verrichten ten behoeve van de financiële administratie van een handelsonderneming en/of dienstverlenende onderneming. Denk bijvoorbeeld aan boekingen die betrekking hebben op inkoop, verkoop, kosten, opbrengsten, geld onderweg, privé-voorzieningen en vreemd vermogen. Daarnaast doe je de belangrijkste kennis op over kredietlimiet, kredietruimte, kredietbeperking en factoring.

Kostencalculatie, niveau 4

In deze module leer je meer over bedrijfsresultaten en kostprijs. Je leert diverse berekeningen te maken, zoals kostprijs- en verkoopprijsberekeningen en berekeningen over productie- en verkoopresultaten. Ook het berekenen van het resultaat van productie en verkoop wordt behandeld.

Financiering, niveau 4

Je leert in deze module meer over de belangrijkste theorieën m.b.t. financiering, agio, aandelen en verschillende ondernemingsvormen. Daarnaast leer je berekeningen te maken zoals periodeafsluiting en kengetallen berekenen.

Examens en diploma

Je rondt deze opleiding af met een officieel examen van de Nederlandse Associatie voor Examinering, een van de grootste onafhankelijke exameninstituten in Nederland. Het diploma vormt een herkenbaar en betrouwbaar bewijs van je kennis.

De examens voor de PDB-modules kun je elke werkdag op 19 locaties in Nederland online afleggen. PDB® bestaat uit drie examenonderdelen. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de modules volgt en kunt per module-onderdeel examen doen. Het examen Bedrijfsadministratie bestaat uit open en gesloten vragen en duurt 2 uur. Het examen Kostencalculatie bestaat ook uit open en gesloten vragen en duurt 90 minuten. Het examen Financiering bestaat uit open vragen en duurt 105 minuten. Aanmelden kan via .

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Indien je alle drie de examenonderdelen behaalt, ontvang je het (overkoepelende) diploma Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®).

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de cursus afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 10 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 75,00 Lesgeld klassikaal : 10 x € 169,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 618,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

De examentarieven van de Associatie kunnen wijzigen. Kijk voor de meest recente tarieven op .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.