Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma ISTQB Foundation and Agile Tester Extension

 • E-learning

Met deze opleiding behaal je in korte tijd twee veelgevraagde en internationaal erkende ISTQB-certificaten. Inclusief lesmateriaal. Schrijf je vandaag nog in!

Testen is een belangrijk onderdeel in het ontwikkelproces van software. Om beter in te kunnen spelen op interne en externe veranderingen wordt er steeds vaker gekozen voor een agile aanpak. Het korte HBO-programma ISTQB Foundation & ISTQB Agile Tester Extension is dan ook een uitstekende keuze voor IT-professionals die zich willen kwalificeren als professioneel tester.De opleiding gaat in op het gestructureerd testen van informatiesystemen, zowel in traditionele als agile omgevingen. Na afloop heb je twee internationaal erkende certificaten op zak: ISTQB Certified Tester – Foundation Level en ISTQB Certified Tester – Foundation Level Extension, Agile Tester. Hiermee toon je aan dat je kennis hebt van gestructureerd testen én deze kennis kunt toepassen in een agile omgeving.

In het kort

Testen is een belangrijk onderdeel in het ontwikkelproces van software. Om beter in te kunnen spelen op interne en externe veranderingen wordt er steeds vaker gekozen voor een agile aanpak. Het korte HBO-programma ISTQB Foundation & ISTQB Agile Tester Extension is dan ook een uitstekende keuze voor IT-professionals die zich willen kwalificeren als professioneel tester.

De opleiding gaat in op het gestructureerd testen van informatiesystemen, zowel in traditionele als agile omgevingen. Na afloop heb je twee internationaal erkende certificaten op zak: ISTQB Certified Tester – Foundation Level en ISTQB Certified Tester – Foundation Level Extension, Agile Tester. Hiermee toon je aan dat je kennis hebt van gestructureerd testen én deze kennis kunt toepassen in een agile omgeving.

Daarom kies je voor het HBO-programma ISTQB Foundation and Agile Tester Extension
 • Behaal twee veelgevraagde ISTQB-certificaten.
 • Perfecte voorbereiding op de ISTQB-examens.
 • Zeer praktijkgerichte opleiding.
 • Inclusief alle vakliteratuur.
 • Begeleiding door ervaren professionals.

Doelgroep en toelating

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met testen en zich (verder) wil verdiepen in het gestructureerd testen van informatiesystemen. Denk aan testers, testcoördinatoren, architecten en testmanagers. Ook voor release- en projectmanagers die meer willen weten over de inzet van testen, is de opleiding waardevol. Zo is dit HBO-programma bijvoorbeeld een waardevolle aanvulling op je vakkennis als je eerder al het HBO-programma Front-end developer of Back-end Python developer hebt gevolgd, of als je werkzaam bent in een functie op dit gebied.

Door de agile insteek is het HBO-programma een aanrader voor IT-professionals die in agile omgevingen werken of agile methodes gebruiken. Enige kennis van testen is gewenst.

Voor dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel gaan we ervan uit dat je kennis van het Engels voldoende is om het lesmateriaal te kunnen bestuderen.

Je moet verder het certificaat voor ISTQB Foundation behaald hebben, voordat je examen kunt doen voor ISTQB Agile Tester Extension.

De opleiding

Dit korte HBO-programma bevat de module 'ISTQB® Foundation and Agile Tester Extension' uit een erkende bacheloropleiding. Met dit korte HBO-programma doe je alle basisvaardigheden op voor het testen van informatiesystemen. Na afloop ben je in staat om in elke ontwikkelomgeving te werken en kun je op effectieve wijze deel uitmaken van een agile team.

In de opleiding komen verschillende testmethoden en testtechnieken aan bod. Je leert deze uitvoeren binnen een ingericht testproces in een voorspellend (waterval) en adaptief (agile) systeemontwikkelingstraject.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:

 • De plaats van testen binnen het ontwikkelproces;
 • Verschillende testlevels en testsoorten;
 • Statistische technieken;
 • Testontwerptechnieken;
 • Planning, begroting en incidentmanagement;
 • Testtools en de bijbehorende kansen en risico’s;
 • Ontwikkelen in een agile omgeving.

Examens en diploma

De opleiding wordt afgesloten met onderstaande schriftelijke externe examens. Alle examens worden afgenomen door het exameninstituut .

 • ISTQB Foundation
 • ISTQB Agile Tester Extension

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding geeft recht opeen certificaat. Dit kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde module, mits deze inhoudelijk overeenkomt.

Daarnaast behaal je twee veelgevraagde en internationaal erkende certificaten:

 • ISTQB Certified Tester – Foundation Level
 • ISTQB Certified Tester – Foundation Level Extension Agile Tester

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan een thuisstudie sneller worden afgerond.

Studieduur: 2 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 2 x € 379,00 Collegegeld klassikaal : 2 x € 409,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 400,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

Houd er rekening mee dat kosten voor externe examens niet onder de STAP-regeling vallen. Je kunt alleen STAP-budget aanvragen voor kosten die je aan de LOI betaalt. Externe examenkosten betaal je zelf aan de desbetreffende exameninstantie.

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.